Președintele Klaus Iohannis le-a vorbit, miercuri, primarilor prezenți la dezbaterea de la Teatrul „Matei Vișniec” despre reformarea administrației publice locale, regionale și descentralizare.
„În ultimii ani s-a încercat identificarea unor soluții care de cele mai multe ori fie au fost abandonate, fie aplicate parțial. S-a vorbit mult despre regionalizare, despre descentralizare, despre deconcentrarea instituțiilor publice. Rezultatele eforturilor de transformare a administrației publice locale s-au materializat în numeroase propuneri de legi, modificări peste modificări, decizii luate azi și anulate mâine, planuri și strategii care au încăput cu greu în sertarele instituțiilor de la București, iar astăzi sunt tot acolo, probabil neatinse. Cu o astfel de abordare, așa cum era de așteptat, nu am obținut mare lucru. Una dintre cauze este succesiunea practică a guvernanților, care ajunși la putere s-au grăbit chipurile să reformeze. O dată plecați de la Palatul Victoria au venit alții în loc și această tristă poveste a tot continuat”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României a precizat că s-a înțeles greșit că regionalizarea și descentralizarea reprezintă împărțirea influențelor politice.
„Acum câțiva ani s-a pornit cu mult avânt ceea ce s-a numit regionalizarea și descentralizarea ba chiar s-a vorbit despre o reorganizare administrativ teritorială. Ce s-a ales de toată această dezbatere: știm: mai nimic. Misiunea simplificatoare a tuturor celor implicați și mai ales înțelegerea greșită că regionalizarea și descentralizarea nu sunt altceva decât împărțirea influențelor politice au condus la acest eșec previzibil. Dacă vă amintiți bine, subiectele principale care au și blocat dezbaterea au fost numărul regiunilor, alegerea structurilor de conducere regionale și plasarea capitalelor de regiuni. Cu alte cuvinte, politica celui mai tare, o luptă de orgolii și de interese de multe ori mărunte, o confruntare despre cine și cum își adjudecă beneficiile politice. De câteva luni, nu surprinzător auzim din nou că ar exista intenția unei astfel de reforme, dar nici astăzi nu avem o analiză realistă asupra nevoilor și consecințelor descentralizării în România”, a precizat șeful statului.
Potrivi acestuia, o parte dintre analizele recente au născut controverse și speră ca guvernanții să nu introducă o discriminare între autoritățile publice locale.
„O spun apăsat că fără descentralizare nu va exista dezvoltare”, a adăugat președintele României.