Cu siguranță persoanele care urmăresc creșterea masei musculare sunt interesate de toate procesele implicate în această activitate. Așadar, suplimentele alimentare cele mai dorite spre a susține alimentația sunt acelea care sprijină nu doar creșterea masei musculare, ci duc și la creșterea energiei, fiind implicate în procesul de recuperare a țesuturilor afectate și rănite în urma antrenamentelor.
Ce reprezintă, de fapt, aminoacizii?
Aceștia fac parte din viața noastră de zi cu zi și ne ajută pe numeroase planuri, promovând o stare de sănătate optimă. Aminoacizii reprezintă, de fapt, cei mai importanți nutrienți ai organismului, întrucât constituie baza formării tuturor proteinelor ce se găsesc în corp.
Clasificarea aminoacizilor
Întrucât suplimentarea cu aminoacizi este extrem de importantă, fiecare persoană interesată de acest subiect trebuie să știe care sunt principalele tipuri în care aceștia se clasifică. Așadar, există 17 tipuri care sunt împărțiți în aminoacizi esențiali și neesențiali.
Aminoacizii esențiali sunt reprezentați de: izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenialanină, tiozină, triptofan și valină, toți aceștia fiind capabili să producă și restul aminoacizilor vitali pentru creșterea musculară sau pentru hormoni și enzime.
În ceea ce privește activitatea de culturism, persoanele interesate de acest sport au în vedere alți patru aminoacizi pe cât se poate de esențiali în o astfel de activitate: glutamina, arginina, taurina și alanina.
În cazul antrenamentelor, atunci când efortul este foarte suprasolicitant, aminoacizii esențiali sunt absolut necesari pentru a sprijini intensitatea exercițiilor fizice, ducând la creșterea musculară.
Obiectivele culturiștilor țin de procurarea proteinelor necesare procesului de reconstrucție musculară ca urmare a unui antrenament pe cât se poate de intens, iar din acest motiv nu toți aminoacizii vor fi reținuți în organism.
Care sunt funcțiile de bază ale aminoacizilor?
Pentru a funcționa optim în orice moment, organismul uman necesită proteine complexe. Astfel, aminoacizii liberi au rolul de a sintetiza proteine noi în vederea asigurării unui nivel echilibrat de proteine corpului.
În ceea ce privește funcțiile de bază pe care aminoacizii le asigură, putem enumera:
-Constituie marea majoritate a țesuturilor, a celulelor, dar și a mușchilor
-Sprijină dezvoltarea, precum și vindecarea țesuturilor și celulelor afectate de intensitatea antrenamentelor
-Îmbunătățesc considerabil circulația sângelui
-Au rolul de a produce enzime în vederea asigurării unei digestii optime
-Acționează în sinteza hormonilor esențiali necesari reproducerii
-Prezintă un rol semnificativ în ceea ce privește furnizarea energiei
În cazul în care prin alimentație nu se asigură aportul necesar de aminoacizi, atunci organismul va încerca să își furnizeze independent proteinele necesare, prin distrugerea structurilor proteice existente în sânge și în țesuturile musculare. Astfel, este extrem de important ca persoanele interesate de culturism să aibă în vedere atât o masă zilnică ce conține aminoacizi, dar și consumul de suplimente alimentare bogate în acești nutrienți esențiali scoplui de creștere musculară și nu numai.
Deficitul de aminoacizi al corpului duce la apariția unor simptome, așa cum sunt: obezitatea, malnutriția, circulația sanguină deficitară, nivel de energie scăzut, apariția insomniilor, stări frecvente de oboseală cronică, capacitate insuficientă de concentrare, stări de nervozitate sau de depresie și multe alte astfel de influențe negative.
Lanțul ramificat de aminoacizi BCAA
La ora actuală, pentru a sprijini cât mai bine practicarea culturismului, firmele specializate în suplimente alimentare oferă asemenea produse care conțin lanțul ramificat de aminoacizi BCAA. Ca exemplu, putem lua cazul unor aminoacizi SCI MX, mai precis produsul BCAA NANOSTACK, ce reprezintă de fapt capsule cu BCAA-uri.
Din categoria de BCAA fac parte următorii aminoacizi esențiali:
L-izoleucina (ajută procesul de formare al hemoglobinei, de stabilizare al glicemiei și crește nivelul de energie)
L-leucina (sprijină gradul de sănătate al țesuturilor și sinteza proteinelor)
L-valina (contribuie la regenerarea țesuturilor musculare afectate, sprijină funcționarea sistemului nervos, dezvoltă și coordonează mușchii)
L-glutamina (sprijină funcțiile mentale în combaterea stresului, insomniilor, anxietății, dar are un rol important și pentru creșterea imunității)
Toți acești aminoacizi sunt prezenți în diverse procese metabolice, cu scopul de a întări sistemul imunitar, dar și de a asigura atingerea obiectivelor de creștere musculară într-un timp cât mai eficient.
Persoanele interesate de consumul suplimentelor alimentare cu un conținut bogat de aminoacizi pot consulta magazinul online sci-mx.ro, unde găsesc și alte produse de acest gen, așa cum sunt: 100% Pure Glutamine și Amino Intra Rippedcore. De asemenea, tot pe acest site se pot găsi suplimente sportive care sprijină obiectivele de creștere a performanței antrenamentelor, pentru definirea mușchilor, controlul greutății sau menținerea în formă. Totodată, un aspect de avut în vedere este faptul că suplimentele nutritive trebuie consumate alături de un regim alimentar cât mai sănătos și bine pus la punct, fiind simultan necesară realizarea de exerciții fizice.