Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Administratorul Green Forest, un șef de ocol, dar și mai mulți silvicultori, trimiși în judecată într-un mega dosar de tăieri ilegale de arbori

Administratorul Green Forest, Mihai Mirel Bulughiană, dar și mai mulți silvicultori, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei într-un mega dosar de tăiere ilegală de arbori.

Bulughiană este cercetat pentru „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept de arbori”.

La începutul sezonului de vegetație în luna martie 2016, acesta i-a determinat pe muncitorii angajaţi ai S.C. Green Forest SRL, Danea Mihai și Gurău Viorel, prin solicitări verbale exprese, să scoată din rădăcini prin tragerea cu tractorul forestier mai mulţi arbori, specia molid, în suprafaţa de pădure proprietatea numitei P. E., situată în Cantonul silvic 2, Rusca  de pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Astfel, în luna august 2016, după marcarea ilegală a 203 arbori, i-a determinat la fel prin solicitări verbale, pe aceiași muncitori să taie fără drept un număr de 151 arbori, volumul materialului lemnos tăiat ilegal fiind de 109 m.c. cu un prejudiciu de 14.628 lei cu TVA, care este de 106 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

Administratorul este cercetat și pentru „fals în înscrisuri sub semnătură privată” după ce la data de 01 septembrie 2016, la solicitarea Şefului Districtului I din cadrul Ocolului silvic Vatra Dornei, Monor Silviu Nicușor, a completat în fals cererea de marcat, antedatând-o în mod nereal cu data de 09 august 2016,  şi a folosit-o pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la marcarea celor 203 arbori din suprafaţa de pădure aparţinând numitei P. E., Cantonul silvic 2, Rusca I , de pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Mai mult, procurorii îl cercetează și pentru „influențarea declarațiilor” comisă prin aceea că în intervalul septembrie – noiembrie 2016 l-a determinat împreună cu inculpatul Monor Silviu-Nicuşor, pe numitul P. S., prin oferirea unor sume bani şi a unei maşini de lemne de foc, să dea declaraţii mincinoase în cursul urmăririi penale, în sensul că el ar fi tăiat fără drept de pe picior cei 151 arbori din suprafaţa de pădure aparţinând numitei P. E., pentru a-i absolvi de răspundere pe autorii reali ai actelor de tăiere.

În același dosar este cercetat și Silviu Nicușor Monor, pentru complicitate la infracţiunea de „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept de arbori”, „abuz în serviciu”  comise în calitate de şef al Districtului I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Procurorii arată că  în cursul lunii august 2016, a facilitat tăierea fără drept a unui număr de 151 arbori specia molid din Cantonul silvic 2, Rusca I ,de pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei, în urma căreia a fost cauzat un prejudiciu de 14.628 lei cu TVA, care este de 106 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, iar prin marcarea cu dispozitivul special de marcat RP 33 259 în lipsa cererii de marcat a persoanei îndreptăţite aprobate de Şeful de Ocol Silvic, precum şi în lipsa raportului de semnalare a pădurarului.

De asemenea după sesizarea la SNUAU 112 a tăierii ilegale susmenţionate a prin întocmirea în fals şi depunerea a carnetului de marcare-inventariere şi procesului verbal de efectuare a marcării, iar ulterior, după falsificarea cererii de marcat de către Bulughiană Mihai-Mirel prin antedatare, a înregistrat-o ilegal în registrul repertoar, cu toate că potrivit îndatoririlor şi atribuţiilor de serviciu avea obligaţia apărării fondului forestier, iar în acest caz să întocmească procesul verbal de constatare a infracţiunii faţă de autorii acesteia pe care îi cunoştea.

El a fost cel care i-a solicitat administratorului S.C. Green Forest SRL Bulughiană Mihai-Mirel să completeze în fals cererea de marcat antedatând-o, pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privirea la marcarea celor 203 arbori din suprafaţa de pădure.

Pentru abuz în serviciu a fost trimis în judecată Ionuț Zoița, pădurar la Cantonul silvic nr. 2 Rusca I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, iar infinerul silvic  responsabil cu activitatea de pază şi protecţia pădurilor din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, Constantin Țurcanu, pentru neglijență în serviciu.

În același dosar, au fost trimiși în judecată lucrătorul silvic Petrică Pața, pentru neglijență în serviciu, Mihai Danea, tractorist la Green Forest, pentru  „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept de arbori”. Pentru aceeași infracțiune a fost trimis în judecată și Viorel Gurău, tăietor de lemne la Green Forest, dar și Lăcrămioara Bulughiană.

Totodată, a fost trimisă în judecată și societatea Green Forest SRL, pentru infracțiunea de „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept de arbori”, iar Ion Roșu pentru mărturie mincinoasă., după ce a susținut mincinos că la data de 22.08.2016 împreună cu ing. Monor Silviu Nicușor şi pădurarul Zoița Ionuț și Bulughiană Mihai Mirel a participat la marcarea a 203 arbori specia molid pe suprafața de pădure aparținând proprietarei P. E., de pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei, în Cantonul Silvic 2, Rusca I.

„Întrucât în cauză se menţin temeiurile avute în vedere la luarea şi prelungire măsurilor controlului judiciar faţă de inculpaţii Danea Mihai, Gurău Viorel, Zoița Ionuț, Bulughiană Mihai-Mirel, Monor Silviu Nicuşor şi Țurcanu Constantin, prin rechizitoriu s-a propus menţinerea măsurilor controlului judiciar faţă de aceştia. De asemenea, întrucât în cauză se menţin temeiurile avute în vedere la luarea măsurii preventive prev. de art.493 alin.1 lit.a cod proc. penală (interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice) faţă de persoana juridică inculpată S.C. GREEN FOREST SRL, prin rechizitoriu s-a propus menţinerea interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice. În plus, prin rechizitoriu s-a propus menţinerea măsurilor asiguratorii a sechestrului penal asupra autoturismului marca Volvo XC 60 proprietatea S.C. GREEN FOREST SRL ridicat cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Bulughiană Mihai-Mirel, autoturismului marca Mitsubishi L200 ridicat cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Danea Mihai şi a sumei de 13.195 euro ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Gurău Vasile, instanţa urmând să analizeze dacă sunt date condiţiile prev. de art. 112 alin.1 lit. b) din Codul penal raportat la art. 112 alin. (5) din Codul penal pentru a dispune confiscarea specială a acestor bunuri. Totodată, prin rechizitoriu s-a propus menţinerea măsurii asiguratorii a sechestrului penal asupra sumelor de 3500 lire sterline şi 57.000 lei, ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Zoiţa Ionuţ, instanţa de fond urmând să analizeze dacă sunt date condiţiile prev. de art. 112 ind. 1 din Codul penal pentru a dispune confiscarea extinsă. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei”, susțin procurorii.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*