O rețea de contrabandiști, care acționa în mai multe județe, printre care și Suceava, a fost destructurată de procurorii DIICOT.
Joi, 23 martie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Gheorghe Ursachi, Ioan Taiș, Laurențiu Gicovanu, Vlăduț Ciobanu- Moșu, Dumitru Antohi, Toader Vicol, Ioan Ploșniță, Cristian Bejan și Teotim Sergiu Dămoc pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.
Începând cu anul 2016, aceștia, împreună cu mai mulţi inculpaţi, au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat coordonat pe raza judeţelor Suceava, Neamţ, Bacău, Iaşi şi Bihor prin colectarea, preluarea, deţinerea, transportul, predarea, depozitarea şi comercializarea de ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul vamal al României.
Ei au creat o veritabila reţea de distribuţie a ţigaretelor provenind din contrabandă, structurată pe 3 paliere, în funcţie de rolurile pe care aceştia le-au avut în cadrul grupării.
Pe palierul superior al grupării s-au situat inculpaţii Ursachi Gheorghe, Taiş Ioan, Ciobanu Moşu Vlăduţ şi Parasciuc Mihail care s-au aflat în legătură cu mai multe persoane care introduceau ţigarete în mod ilicit pe teritoriul vamal al României, având posibilitatea să achiziţioneze astfel de mărfuri. Obiectivul principal al inculpaţilor a fost acela de a găsi rapid debuşee pentru mărfurile de contrabandă, sens în care s-au orientat către persoane cu resurse financiare consistente, cărora le-au furnizat cantităţi mari de ţigarete.
S-a reţinut că inculpaţii au colectat, deţinut, transportat, depozitat şi livrat ţigaretele provenind din contrabandă, în principal inculpaţilor aflaţi pe palierul subsecvent al grupării – clienţi cu care au dezvoltat conexiuni de duratǎă- iar sporadic şi altor clienţi interesaţi de achiziţionarea unor astfel de mărfuri.
Pe palierul intermediar al grupării s-au situat inculpaţii Dămoc Sergiu Teotim, Bejan Cristian, Antohi Dumitru, Ploşniţă Ioan, Vicol Toader, Popescu Lăcrămioara, Gicovanu Laurenţiu, Gicovanu Gabriel, Miclăuş Ionel, Raţiu Adrian Mădălin şi Raţiu Floare care au avut rolul de comercianţi en-gros (intermediari). Inculpaţii mai sus menţionaţi, deţinători de resurse financiare consistente şi dispuşi sa îşi asume riscuri, au urmărit realizarea de câştiguri facile şi rapide, prin achiziţionarea şi vânzarea en-gros de ţigarete provenind din contrabandă. Aceştia au reprezentat „liantul” grupării infractionale întrucât, pe de o parte şi-au consolidat conexiunile infracţionale cu furnizorii de ţigarete (situaţi pe palierul superior), iar pe de altă parte şi-au afiliat mai mulţi comercianţi en-detail, care le asigurau desfacerea mărfurilor ilicite.
Activitatea ilicită a inculpaţilor situaţi pe al doilea palier al grupului infracţional a constat în aprovizionarea constantă cu ţigarete de contrabandă de la inculpaţii situaţi pe palierul superior al grupării, pe care le transportau, depozitau şi le livrau în principal inculpaţilor situaţi pe palierul inferior al grupării (comercianţi en-detail), dar şi altor clienţi care se arătau interesaţi de achiziţionarea unor astfel de mărfuri.
Pe palierul inferior al grupării s-au situat inculpaţii Lucaci Eugen, Tulbure Mihai, Gherăescu Lucica, Ferăstrăoariu Constantin, Pap Sandor Iozsef, Caia Aurelia, Zănoagă Elena, Handaric Luminiţa Lenuţa, Balint Emilia, Florea Sunita Elena, Derviş Luminiţa, Stoian Nicola Fabiola, Sovinschi Luisa, Sovinschi Mihaela, Stoian Benone, Crăciun Sorinel Vasile, Sovinschi Nicoleta, Jigău Ştefan, Coman Elena Simona, Roman Ioan, Codreanu Valentin, Moraru Ioan Cătălin şi Petre Victor, Lupu Marius a căror activitate infracţională a constat în achiziţionarea en-gros a ţigaretelor de contrabandă de la comercianţii situaţi pe palierul intermediar, pe care le deţineau şi comercializau en-detail către diverşi clienţi interesaţi.
Ţigările provenind din contrabandă au circulat de la nivelul primului palier al grupării (pe care erau situaţi inculpaţii având rolul de furnizori-transportatori), prin mijlocirea inculpaţilor aflaţi pe palierul al doilea (intermediari – comercianţi en-gros) către inculpaţii situaţi pe palierul al treilea al grupării (comercianţii en-detail), prin intermediul mai multor lanţuri de distribuţie (subgrupări).
În decursul timpului s-au dezvoltat conexiuni infracţionale între membrii diferitelor subgrupări, aflaţi fie pe acelaşi palier, fie pe paliere diferite, în vederea realizării scopului comun al tuturor membrilor grupării.
La data de 23.03.2017 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Iaşi, Suceava, Bihor şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ au efectuat un număr de 75 de percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost găsite şi ridicate 23.032 pachete de ţigarete, sumele de 16.790 euro, 72380 lei, 770 lire, 100 USD, 248 litri alcool, 1 puşcă, 1 pistol, 1 cutie cu artificii din categoria IV, 14 kg, calibru 30mm.
De asemenea, în plus faţă de cantitatea de ţigarete identificată în urma percheziţiilor domiciliare, cu ocazia depistărilor în trafic, au fost identificate şi ridicate de la inculpaţi un număr de 23.978 pachete de ţigarete.
La data de 24.03.2017 Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.
Faţă de 18 inculpaţi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.