Două din cele 32 de școli din județul Suceava care s-au înscris în proiectul Let’s Be ECO au fost desemnate câștigătoare. Este vorba despre Școala Gimnazială Ipotești și Școala Gimnazială Poiana Stampei.
În perioada ianuarie — martie 2017, echipa ‘Let’s Do It, Romania!’ împreună cu Garda Națională de Mediu au desfășurat prima ediție a proiectului de economie circulară ‘Let’s Be ECO!’. 33 de școli din mediul rural, cele mai implicate în activități de reutilizare creativă, vor primi laptopuri și birouri.
Lista câștigătorilor poate fi consultată pe site-ul ‘Let’s Do It, Romania!’. Premiile vor ajunge la câștigători în perioada 15 martie — 30 aprilie 2017.
În proiect au fost implicate 716 de școli din toate județele din țară, reprezentând 25% din școlile din mediul rural din România. Peste 57.820 de elevi au realizat 44.685 de lucrări din materiale reciclabile. Topul județelor ca număr de școli implicate este: Iași — 40 de școli, Bacău — 37 de școli, Suceava — 32 de școli, Galați — 30 de școli, Dâmbovița—29 de școli.
‘Let’s Be ECO!’ promovează conceptul de economie circulară, care susține dezvoltarea sustenabilă și diminuarea risipei prin consumul rațional de resurse. În competiție au participat școli primare, licee, școli de arte și meserii și chiar o școală specială aflată în sistemul de detenție din România (Tichilești, Brăila).
Jurizarea participanților a fost realizată de către echipa ‘Let’s Do It, Romania!’ și Garda Națională de Mediu. Au fost luate în considerare criterii precum creativitatea, originalitatea și complexitatea lucrărilor, dar și nevoia argumentată în formularul de înscriere și numărul de elevi participanți raportat la numărul total de elevi din fiecare unitate de învățământ înscrisă. Însumarea punctajelor a dat clasamentul celor mai implicate școli la nivel național.
Campania de încurajare a reutilizării resurselor pentru școlile din mediul rural a implicat peste 57.820 de elevi. Aceasta a inclus ateliere de reutilizare creativă a deșeurilor, în cadrul cărora copiii și-au folosit imaginația și ingeniozitatea și au făcut picturi pe teme ecologice, haine din deșeuri, origami, mașinuțe din PET-uri, roboței din doze de sucuri etc.