Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Mănăstirea revendicată în instanţă de propriii ctitori. Oamenii reclamă că preotul trimis de Arhiepiscopie ar fi sustras din donaţii

Un conflict juridic unic în scriptele Bisericii Ortodoxe Române este în desfăşurare în judeţul Suceava. Reprezentanţii unei familii care a ctitorit o mănăstire din zona rurală a judeţului se judecă cu Arhiepiscopia pentru a intra în proprietatea lăcaşului de cult, scrie Adevarul.

Membrii familiei Acatrinei, din satul sucevean Panaci, au dat în judecată Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, condusă de Înaltpreasfinţitul Pimen. Miza procesului este o mănăstire, pe care petenţii o vor transferată din proprietatea Bisericii Ortodoxe Române în cea a unei asociaţii proprii, intitulată „Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava şi Naşterea Domnului Catrinari“. Mănăstirea Catrinari, care are ca hram Adormirea Maicii Domnului, a fost construită în perioada 2006 – 2008. Complexul monahal a fost sfinţit în 2007 de către ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi este condus de părintele Haralambie, împreună cu 20 de măicuţe. Aşezământul religios se întinde pe aproape 1,6 hectare şi cuprinde o biserică, clopotniţă, chilii, un praznicar şi anexe gospodăreşti.

La începutul anilor 2010, familia de ctitori Stela şi Gheorghe Acatrinei a aflat că lăcaşul de cult trebuie să fie cedat Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, conform cutumei religioase şi a prevederilor legale. La această solicitare venită din partea ierarhilor bisericii, a achiesat şi stareţul trimis de Biserica Ortodoxă Română să slujească la mănăstirea de măicuţe, părintele Haralambie.

Cu bodyguarzii la mănăstire Familia de ctitori a considerat că este de neconceput ca preotul să preia responsabilitatea administrativă a propriei lor ctitorii şi au descins cu bodyguarzi, susţinând că oamenii trimişi de Arhiepiscopia Sucevei îşi însuşesc bunuri din donaţiile făcute anterior de către familia Acatrinei şi de către apropiaţii acesteia. După o perioadă de conflict mocnit, în 2014, s-a ajuns la proces, care a fost tranşat printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Suceava. În vara anului 2016, judecătorii au stabilit că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este proprietara terenului pe care a fost construită mănăstirea, inclusiv a bisericii, clopotniţei, construcţiilor administrative şi social culturale, a bunurilor mobile, odoarelor, veşmintelor bisericeşti, cărţilor de ritual, icoanelor, obiectelor preţioase aflate în proprietatea Mănăstirii Catrinari.

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Asociaţiei „Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava şi Naşterea Domnului Catrinari“ au depus la Curtea Supremă o cerere de respingere pe cale excepţională a deciziei Curţii de Apel Suceava. Un prim termen pentru judecarea recursului a fost fixat pentru data de 16 mai 2017.

Terenul pe care s-a construit biserica şi curtea cu chilii a fost donat de tatăl meu, Andrei Acatrinei, fratele lui Gheorghe Acatrinei. Dânsul a donat cam 8.000 de metri pătraţi pentru noua mănăstire. După aceea, oamenii din sat au donat în total alte aproape opt hectare de pământ pentru mănăstire“, a arătat Andrei Acatrinei, viceprimarul comunei Panaci. Primarul este nepotul lui Gheorghe Acatrinei, cel care este ctitor al mănăstirii, alături de soţia sa. Chiar şi edilul comunei sucevene este de părere că Biserica Ortodoxă ar avea drept de proprietate asupra lăcaşului de cult, datorită faptului că majoritatea donatorilor, persoane fizice, sunt de acord cu statutul juridic statuat legal. Doar mătuşa sa, Stela Acatrinei, continuă, în numele asociaţiei, lupta juridică cu Arhiepiscopia. Gheorghe Acatrinei, decedat în anul 2013, a fost lider al PRM Suceava şi senator între 2000 şi 2004, ales în judeţul Suceava, în timp ce soţia sa, Stela Acatrinei, a fost vicepreşedintă a Consiliului Judeţean Suceava în perioada 2004 – 2008. Am încercat să obţinem un punct de vedere atât din partea Stelei Acatrinei, cât şi din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor cu privire la acest dosar, însă fără succes.

Citeste mai mult: adev.ro/omefhl


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Mănăstirea revendicată în instanţă de propriii ctitori. Oamenii reclamă că preotul trimis de Arhiepiscopie ar fi sustras din donaţii | Moldova24

Lăsați un comentariu

*