Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, vineri, 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer.
FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile de în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.
Decizia vine după ce activiști din 3 țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor FSC, în 7 februarie, la sediul organizației din Bonn.
„Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă. Petiția adresată Boardului organizației îi cerea acestuia să renunțe la Schweighofer și să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de “Holzindustrie Schweighofer și de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer.” Compania austriacă Schweighofer a procesat lemn ilegal din pădurile României, la o scară fără precedent. Activitatea proprie de procesare depășește cu mult capacitatea de exploatare legală a lemnului în țara noastră. De-a lungul anilor a creat un monopol eficient, care a înlăturat aproape complet concurența pe piața internă. Ilegalitățile au fost semnalate în repetate rânduri de organizațiile românești și jurnaliști de investigație, făcând totodată obiectul plângerii oficiale realizate de WWF Austria și Germania către FSC”, precizează reprezentanții de-clic, prin intermediul unui comunicat de presă.
La rândul lor, reprezentanții Holzindustrie susțin că grupul Schweighofer primește decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica și mai mult eforturile sale de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România.
Potrivit unui comunicat de presă, la jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. În 2017, Grupul Schweighofer investește aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control. Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC și ceilalți factori interesați, de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.
FSC a aprobat planul de acțiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat în ultimele trei luni și admite că este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul și pentru a dezvolta un plan de reasociere. FSC a luat decizia pe baza informațiilor cu privire la posibile încălcări ale standardelor de măsurare a lemnului care i-au fost aduse în atenție în timpul perioadei de probațiune. Consiliul Director al FSC a explicat că noile investigații nu au fost compatibile cu statutul de probațiune și acest lucru a condus la dezasociere.
„Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer și-a calibrat echipamentul de măsurat și are și un sistem de conformitate care respectă foarte strict cadrul legal, aceste acuzații sunt surprinzătoare”, se mai arată în comunicatul Holzindustrie.
Cu toate acestea, compania garantează FSC colaborarea totală în legătură cu investigațiile ce vor urma.
Mai mult, Holzindustrie Schweighofer va face toate eforturile pentru a convinge FSC și alte părți interesate de eficiența măsurilor și de angajamentul său cu privire la practicile de afaceri sustenabile.
„Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România, chiar dacă noi nu executăm operațiuni de exploatare forestieră. Vom continua cu toată puterea în direcția transparenței, a dialogului cu organizațiile de mediu și vom implementa planul nostru pentru o industrie forestieră sustenabilă în România”, susține Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer.
Reprezentanții Holzindustrie arată că vor continua dialogul constructiv cu FSC și vor dezvolta un plan de reasociere.
„Dezasocierea FSC de noi este o baza bună pentru a ne pregăti cu calm de un nou început cu FSC”, spune Aigner.
El mai evidențiază și faptul că Holzindustrie Schweighofer va continua să promoveze standardul FSC în cadrul lanțului de aprovizionare printr-o schemă de bonusare.
„Din 2012, am sprijinit certificarea FSC a furnizorilor noștri cu aproximativ 1 milion de euro. Vom continua cu siguranță acest angajament”, confirmă Aigner.
Frank Aigner s-a arătat bucuros de faptul că FSC a aprobat măsurile luate de Holzindustrie Schweighofer în aceste trei luni, ca parte a dezvoltării unui plan preliminar de acțiuni de corecție.
CEL MAI BINE ESTE SA_SI IA PLANUL SUSTENABIL CU FABRICA LOR CU TOT< S_O MUTE D UNDE AU VENIT SI NOI SA LE EXPORTAM MASA LEMNOASA CATA AVEM SI CAND PUTEM.PUTEM CHIAR SA LE EXPORTAM NOI PROSTII SI PELETI SI CHERESTEA SI CHIAR SCAUNE GATA FACUTE SA AIBA UNDE STA SI REGANDI BINE BINE PLANUL!