Conacul domnesc din orașul Liteni, aflat în proprietatea prințului Johannes Sturza, din Germania și care se află de câțiva ani într-o stare jalnică, riscând de la o zi la alta chiar să se prăbușească, a fost scos din nou la vânzare.
Inițial, a fost scos la 500.000 de euro, apoi în urmă cu trei ani la suma de 230.000 de euro. În acest an, prețul a scăzut și mai mult, la 150.000 de euro, dar nici așa, imobilul aflat în centrul satului, nu a fost vândut. Cel care s-a ocupat de intermedierea vânzării este fostul consilier PSD din Dolhasca, Titianu Constantin, un amic vechi al moștenitorului princiar.
Imobilul scos la vânzare stă să cadă și a devenit chiar un pericol public pentru copiii care se pot aventura pe acolo.
Titianu spune că au fost multe persoane care s-au interesat de-a lungul anilor, dar după ce il vizitau nu au vrut să îl mai cumpere.
„Am avut persoane din Statele Unite ale Americii, Belgia, Franța chiar și din Londra, dar deși prețul a scăzut nu s-a reușit încă vânzarea lui”, a spus Titianu.
Pe lângă imobil este și 1,8 ha de teren. Situat într-o zonă centrală a orașului Liteni, cel care l-ar cumpăra trebuie să și investească foarte mult în el.
Autoritățile locale spun că atâta timp cât conacul s-a aflat în proprietatea statului arata bine, o clădire locuibilă, însă după ce prințul Sturdza a demarat proceduri de retrocedare a imobilului și clădirile aferente, nimeni nu s-a mai putut apropia de proprietatea moștenitorului princiar.
Prințul Johanes Sturza i-a propus primarului orașului, Tomița Onisii, vânzarea imobilului și a terenului aferent numai că administrația locală nu își permite să cumpere un asemena imobil. Deoarece conacul se afla pe Lista monumentelor istorice, el nu pot fi demolat sau reconstruit decât cu aviz.
Clădirea a fost construită în anul 1840 de către întemeietorul localității, Iorgu Virva Liteanu, iar, ulterior, a fost moștenit de Crupenschi Alexandru. Pe lângă conac mai sunt și doua dependințe – grajduri și locuințe pentru îngrijitori. După ce a fost preluat de comuniști, conacul a adăpostit fosta Cooperativa Agricolă de Producție(CAP) iar, ulterior, a fost transformat în Casa de Copii.
În anul 2000, copiii au fost preluați de alte centre, iar moștenitorul conacului, odată cu apariția Legii de retrocedare a caselor naționalizate, printul Johannes Sturza a demarat proceduri de revendicare a imobilului. Potrivit legii și a reconstituirii dreptului de proprietate, Comisia Județeana de Fond Funciar a aprobat punerea în posesie a conacului cu dependințele și terenul aferent. Printul Johannes Sturza s-a văzut cu conacul in proprietate însă nu a dat nicio destinație acestuia. A găsit pe rând câteva persoane care au fost plătite să aibă grija de proprietatea sa. Ce s-a întâmplat cu conacul și cum a fost păzit, numai Dumnezeu știe.