Câteva tiruri au rămas împotmolite din cauza zăpezii pe drumurile din județul Suceava. Anunțul a fost făcut, joi, de subprefectul județului Suceava, Ionuț Crețuleac.
„Circulația s-a desfășurat în condiții de iarnă pe drumurile județului. S-au înregistrat azi noapte trei tiruri care s-au împotmolit la Stroiești și intervenția rapidă a celor de la drumuri, împrăștierea cu material sub roțile lor, a făcut ca ele să se pună în mișcare singure la o scurtă perioadă de timp, circa 30 -40 de minute, și două au fost trase de volă, la Siret, care și-au continuat apoi drumul fără niciun fel de incidente. Alte incidente pe tot parcursul județului și în special pe zona administrată de SDN Suceava nu au fost”, a precizat subprefectul.
Ionuț Crețuleac a mai precizat că la momentul actual, sunt o sută de tone în secția de la Suceava, 90 de tone la Fălticeni, 70 de tone la Ilișești, 350 de tone la Rădăuți, iar în total SDN Suceava are pe stoc 610 tone de material antiderapant, în special sare. Joi urmează să fie livrate către SDN un total de 200 de tone.
Subprefectul a atras atenția că la temperaturi foarte scăzute sarea își face efectul foarte greu pe drumuri. Crețuleac le-a solicitat celor de la drumuri să împrăștie un strat mai consistent de sare după ce curăță drumul cu lama.
„Vreau să se înțeleagă că efectul sării este optim până la minus șapte grade Celsius. Mai jos de această temperatură, sarea își face efectul, însă efectul este puternic întârziat. Dacă, spre exemplu la minus 2 grade, dacă se intervine cu sare, în zece, 15 minute, se topește tot stratul de zăpadă, bineînțeles în funcție de grosime și la intervenția cu lama, la minus 12 grade cât au fost azi noapte, timpul se duce undeva la o oră, o oră și jumătate în care ea își face efectul de topire. Cu siguranță traficula glomerat ajută la accelerarea acestui proces”, a adăugat Crețuleac.