Direcția Silvică Suceava gestionează în prezent un număr de 24 fonduri cinegetice cu o suprafață totală de 314. 450 ha din care productiv cinegetică o suprafață de 298554 ha.
Potrivit directorului DS Suceava, Sorin Ciobanu, 76% din suprafața productiv cinegetică a fondurilor reprezintă pădurile, care au un potențial ridicat pentru speciile de vânat mare cerb comun, căprior, mistreț, urs, lup, cocoș de munte etc.
În fondurile gestionate de Direcția Silvică Suceava s-au evaluat în primăvara 2016, un număr de 1821 exempare cerb comun, 1920- căprior, 1006 -mistreț, 820- cocoș de munte, 186- urs, 142- lup, 100- râs, 131- pisică sălbatică, toate speciile având efective peste cele optime stabilite prin studii de specialitate.
În conformitate cu Legea 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic cu modificările și completările ulterioare, potrivit lui Ciobanu, s-au recoltat până la finele anului 2016 cu vânători și cu personalul silvic, 85% din cota la cerb comun, 65% din cota la căprior, 43% din cota mistreț.
Ca pondere cota aferentă sezonului 2016-2017, pentru speciile de mai sus, s-au realizat în procent de 35% cu vânători, diferența de 65% realizându-se cu personalul silvic.
În cursul anului trecut, susține directorul DS Suceava, s-a acordat o importanță deosebită combaterii dăunatorilor vânatului, recoltându-se 525 exemplare dăunători cu par integral din categoria câini și pisici hoinare ce reprezintă un real pericol pentru vânat, și respectiv un număr de 465 buc. dăunatori cu pene – ciori, cotofene.
Asigurarea hranei complementare în sezonul rece, este o prioritate permanentă a silvicultorilor suceveni, în conformitate cu prevederile contractelor de gestionare.
Astfel în cursul anul 2016, în trim. I si trim IV s-au pus efectiv în teren 214 tone fân, 206 tone porumb, 55 tone suculente- mere, 35 tone sare, frunzare 3 tone, pentru a suplini hrana spontană și a menține vânatul în teren.
În prezent datorită condițiilor nefavorabile ale vremii cu temperaturi scăzute, personalul de teren cu atribuțiuni de vânătoare din cadrul ocoalelor silvice alimentează hrănitorile și punctele de hrana special amenajate cu furaje fibroase, porumb și sare.
O problema deosebită cu care se confruntă însă silvicultorii în această perioada de iarnă grea, o reprezintă frecvența pagubelor provocate asupra cervidelor de către lupi. Extragerea carnivorelor mari fiind interzisă, nu există cadrul legal de a interveni pentru reducerea numărului de exemplare. În aceeași ordine de idei, șeful Serviciului Vânătoare din cadrul DS, Inh Mihai Melinte a spus că sunt zone cum ar fi cele din raza OS Broșteni, Crucea, Breaza, Vatra Dornei, Cârlibaba, Iacobeni, unde periodic sunt raportate mortalități în special în rândul femelelor de cerb și căprior – gestante în această perioadă, dar și în rândul mistreților.
Deasemeni în această perioadă personalul silvic împuternicit pe linie de vânătoare dar și restul personalului silvic de teren, monitorizează suprafețele administrate, fac observații asupra stării de sănătate a exemplarelor de vânat, monitorizează și raportează la DS Suceava și DSVSA Suceava orice suspiciuni sau abateri de la starea normală de sănătate, pentru a preveni răspândirea anumitor boli în rândul vânatului-în special pesta africană care se manifestă la mistreț, atenție deosebită acordându-se celor 14 fonduri cinegetice, situate la o distanța de maxim 20 km de la frontieră cu Ucraina. DS organizează acțiuni de vânătoare pentru realizarea cotei de extras, ultima fiind cea cu un grup de 3 de vânători spanioli, care au recoltat un număr de 9 exemplare mistreț din care unul cu trofeu de aur peste 120 puncte CIC – în cadrul OS Breaza și unul cu trofeu medaliabil cu bronz – 115 pct. CIC în Complex Codrii Voivodesei, valoarea totală încasată fiind de aproape 4000 euro.