La Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc, vineri, 20 ianuarie, vernisajul expoziției temporare „Unirea Principatelor Române-24 ianuarie 1859”, eveniment dedicat împlinirii a 158 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova. Expoziția va fi deschisă până pe 24 februarie, iar în zilele de 21 și 22 ianuarie intrarea va fi gratuită. Au fost prezenți la eveniment: vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Marin Niță, directorul Muzeului, Emil Ursu, dar și muzeografi și alți invitați.
Expoziția cuprinde piese originale din colecțiile Muzeului de Istorie, memoriale, numismatică, arme, litografii, medalii, obiecte de epocă, cărți și tablouri. Între exponate se află Ocaua lui Cuza, lornionul Doamnei Cuza, dar și un bilet de intrare la deschiderea Divanului Ad Hoc din 22 septembrie 1857.
Directorul Muzeului, Emil Ursu a spus în fața vorbitorilor că Mica Unire de la 1950 este un moment foarte important în istoria națională, chiar dacă Bucovina la acea perioadă se afla sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar.
Potrivit lui Ursu, instituția pe care o conduce dispune de o colecție importantă legată de domnia lui Alexandru Ioan Cuza și că domnia domnitorului este legată de bazele statului unitar și a statului modern.
„Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate deosebită…Reformele realizate în timpul său au deschis drum larg înainte națiunii române, au creat premisele viitoarelor cuceriri ale poporului pe calea sa ascendentă spre progres. Din perspectivă istorică, cei șapte ani ai domniei lui Cuza reflectă pregătirea de pe pozițiile Unirii dobândite, a înfăptuirii unor noi etape din istoria poporului român, aceea a independenței și a Marii Uniri din 1918”, a conchis directorului Muzeului Bucovinei.
Și ceilalți vorbitori au vorbit despre domnia lui Alexandru Ioan Cuza dar și de importanța unirii.