Un număr de 7 directori și-au dat demisia în ultimii ani după ce au observat că Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice este o unitate care se autofinanțează și trebuie depuse eforturi pentru a putea funcționa.
Instituția era aproape de colaps iar în vederea recuperării datoriilor pe care OSPA le avea către bugetelor statului şi asigurărilor sociale, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe patrimoniul acestuia, respectiv pe birouri, laboratoare şi autoturisme, circumstanţe în care salariile lucrătorilor nu au mai putut fi achitate.
Numit în funcție în urmă cu aproape doi ani, Constantin Ştirbu a reușit să relanseze activitatea acestui oficiu. Cei 8 angajați după ce 6 luni nu au luat un ban au abandonat locul de muncă, iar în instanță, ei au reușit să-și recupereze salariile restante în valoare de circa 250.000 de lei în 4 tranşe egale pe durata unui an, fiind însă neachitate bonurile valorice pentru masă.
ANAF a înștiințat această unitate că în contul contribuţiilor aferente drepturilor salariale, cât şi al sancţiunii pentru depăşirea plafonului pentru care se achită TVA, OJSPA are de onorat obligaţii până în anul 2019.
În ce privește studiile efectuate pentru amenajările pastorale din 44 de unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului, în vederea atribuirii păşunilor către deţinătorii de animale cât și de pe urma analizelor de laborator solicitate de agricultorii care vor să înfiinţeze culturi, de pe urma acestora instituția a reușit să se miște cât de cât.
„Până la finele anului ne asigurăm salariile şi cheltuielile de funcţionare. Salariile sunt foarte mici, pornind de la cel minim pe economie, iar acestea nu vor putea creşte atât timp cât mai avem de achitat datorii”, a spus Ştirbu.