Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi afaceriști (Cătălin Bîrsanu și Mihai Ailenei) și două angajate a Agenției Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (Dorina Morar și Tatiana Alvădane) pentru fraude cu fonduri europene.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, la data de 13 noiembrie 2008, între inculpatul Bîrsanu Cătălin, și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost încheiat un contract de finanțare având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru proiectul modernizarea a unei unități forestiere de exploatare și prelucrare a lemnului, în valoare de 999.131 lei (271.164 euro), reprezentând procentul de 50 % din valoarea totală eligibilă a contractului.
Anterior, pentru a maximiza bugetul acestui proiect, mai exact pentru a mări cheltuielile aferente achiziției de utilaje, inculpatul a atașat la cererea de finanțare extrase din baza de date a autorității contractante, selectând utilajele cu prețurile cele mai mari.
În continuare, în conformitate cu normele emise de autoritatea contractantă inculpatul a organizat procedurile de achiziție a bunurilor necesare implementării proiectului conform celor menționate în studiul de fezabilitate, prin procedura cererii de oferte.
În urma procedurii de achiziție a fost desemnată ca și câștigătoare societatea administrată de inculpatul Ailenei Mihai, firmă fără experiență în comercializarea utilajelor necesare unei exploatații forestiere.
O parte din utilajele livrate ulterior au fost în realitate achiziționate în mod direct de societatea administrată de inculpatul Bîrsanu Cătălin, furnizorii reali ai utilajelor expediindu-le direct către acesta.
În demersul său infracțional, inculpatul Bîrsanu Cătălin a beneficiat de sprijinul inculpatelor Morar Dorina și Alvădane Tatiana, în calitate de experți în cadrul Agenției Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, care, la data de 16 octombrie 2009, au întocmit un raport în care era confirmată achiziția nereală a unui utilaj tip autotren forestier.
Această conduită infracțională a avut drept consecință obținerea pe nedrept de către inculpatul Bîrsanu Cătălin de fonduri europene nerambursabile în valoare de 500.000 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză și la care vor fi adăugate dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Bîrsanu Cătălin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, inculpații Ailenei Mihai și Bîrsanu Cătălin au mai fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.