Garda Forestieră Suceava a descoperit, cu ocazia unui control, că sute de metri cubi de arbori au fost puşi ilegal la pământ pe teritoriul administrativ al comunei Slatina. Şeful instituţiei, Mihai Găşpărel, a declarat că este vorba despre 850 de metri cubi de masă lemnoasă, pentru acesta fiind sesizate organele de urmărire penală.
„La un control făcut pe păşunea Slatina, s-a constat un volum de 850 de metri cubi tăiat ilegal, anteriorul control datând din 2013. A fost făcută plângere penală, urmând ca instituţiile abilitate să identifice vinovaţii şi să aplice sancţiuni”, a aratat şeful Gărzii Forestiere.
El a mai spus că o situaţie atipică este cea a confiscărilor făcute pe raza a 3 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. În cauză sunt Cîrlibaba, Breaza şi Mălini, aceasta referindu-se la depăşirea termenului de expediere a materialul lemnos din fondul forestier. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care materialul lemnos este menţinut în fondul forestier pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, acel volum de lemn este considerat ca fiind „fără provenienţă legală”.
„Este foarte important ca materialul lemnos să fie evacuat în cel mai scurt timp de la exploatare. În primul rând pentru eliberarea traseelor pe care are loc mişcarea materialului lemnos, iar în al doilea rând în vederea prevenirii riscului de inundaţii. În cazurile în care acest termen de expediere a fost depăşit, s-a procedat la confiscarea materialului lemnos”, a mai spus șeful Gărzii Forestiere Suceava.
Astfel, de pe raza comunei Mălini fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 266 de metri cubi de masă lemnoasă, din Cîrlibaba una de 188 de metri cubi, iar din Breaza cea de 16 metri cubi. Confiscări au fost făcute şi la operatorii economici. În această situaţie a fost un „gaterist” din municipiului Cîmpulung Modovenesc, acesta rămânând fără 186 de metri cubi de material lemnos, pentru încălcarea reglementărilor în domeniu cel cu pricina alegându-se cu o amendă de 4.000 de lei. Amendat cu 30.000 a fost şi un agent economic de profil din Vatra Moldoviţei, sancţiune însoţită de ridicarea a 134 de metri cubi de lemn. În Ostra, un operator local a primit o amendă de 20.000 de lei, cantitatea de 121 de metri cubi de masă lemnoasă fiind reţinută pentru confiscare.