Agenţia Naţională de Integritate a informat Instituția Prefectului – judeţul Suceava de faptul că Raportul de evaluare prin care a fost constatată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Saghin Virgil, primarul comunei Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, a rămas definitiv prin decizia pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
Un comunicat al Instituției Prefectului arată că potrivit prevederilor art. 16 alin (2) din Legea nr. 393/2004, privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare “Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.”
În acest sens, în vederea emiterii ordinului privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, s-a solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate transmiterea Raportul şi a hotărârii judecătorești, precum şi întocmirea referatului de către secretarului unităţii administrativ teritoriale.
Ordinul va fi emis în termen legal cu respectarea prevederilor legislaţiei în materie.
În 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Virgil Saghin. Potrivit ANI, în calitate de primar, a semnat un contract de furnizare a masei lemnoase, în valoare totală de 88.924,5 Lei, cu societatea comercială la care acesta deține calitatea de asociat, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu dispozițiile art. 75, lit. b) din Legea 393/2004.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.