Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Primarul din Pojorâta, găsit de ANI în conflict de interese administrativ și penal

 

ANI_integritate_siglaPrimarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu, a fost găsit de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) în conflict de interese administrativ și penal.

like-facebookPotrivit ANI, în calitate de primar, pe durata mandatului 2012 – 2016, a încheiat un contract de comodat cu Asociația Club Sportiv „Bucovina” Pojorîta, al cărei membru fondator era la acel moment, încălcând astfel dispozițiile art. 70 și art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

art. 70 din Legea nr. 161/2003: „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”;

art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003:  „(1) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

De asemenea, în calitate de primar, a semnat Protocolul de colaborare și contractele de finanțare încheiate între Primăria comunei Pojorîta, județul Suceava și Asociația Club Sportiv „Bucovina” Pojorîta, asociație al cărei membru fondator fusese.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către primar a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*