L-a cucerit pe Jamie Oliver, dar a cucerit şi Londra. A plecat din Bucovina ca să câştige mai bine, dar a ajuns să descopere că munca şi talentul îţi aduc mult mai mult decât bani: notorietate, recunoştinţă şi o viaţă de mai mare dragul să o trăieşti, potrivit unui reportaj al Observator.
Departe de casă, Marian Ciubotar conduce bucătăria unui pub vechi de 500 de ani, într-o zonă şic a Londrei. Dar, şi după 14 ani petrecuţi aici, încă-i mai răsună Bucovina şi-n urechi, dar şi în suflet. E Romândria lui.
“Am rămas cum sunt eu. Bucovina, Bucovina!“, exclamă, el, cu mândrie.
Marian are clienţi englezi care-l salută în româneşte, cu accentul lui. E bucătar şef aici din 2013 şi a reuşit, în sfârşit, să-şi găsească locul.
“Cand am plecat prima oara de acasa am crezut ca totul e covor rosu, toata lumea are umbrela si joben. Eu vazusem Charlie Chaplin si Stan si Bran. Cand am ajuns aici, in zone mai rau famate, am crezut ca am ajuns in Bagdad”, povesteşte românul.
Un Turn Babel plin de oportunităţi – aşa îi părea Londra în 2002. Un român cu stare i-a dat o mână de ajutor la început şi l-a cazat într-o vilă de lux, într-un cartier plin de vedete, unde nici autobuzul nu avea voie în zonă, ca nu cumva să deranjeze bogaţii celebri.
“Ii aveam vecini pe George Michael, Madonna, Elton John. Fără glumă“, ne spune Marian.
El, în schimb, a pornit de la zero. Ziua, căra gunoiul de pe un şantier. Seara, se relaxa… româneşte în cartierul de lux – la grătar cu alţi români. Pe atunci, Marian nu ştia engleză. În Suceava fusese frizer bărbier, dar în Londra nu avea şanse. Un polonez i-a descoperit talentul la gătit şi i-a găsit în loc în bucătăria unui chef italian.
“Cam un an jumate am lucrat intr-un restaurant italian si am lucrat cu Antonio Osvaldo, şi prin el am ajuns… Mi-a zis uite, Jamie Oliver vrea să deschidă un restaurant. Mai are nevoie de bucatari, nu vrei sa te duci?”, îşi aminteşte românul.
Jamie începea deja să se bucure de succes internaţional. Filma aproape în fiecare zi cu vedete şi-şi promova reţetele în toată lumea, iar românul Marian vedea cu ochii lui cum se construieşte un brand de 5 stele.
“Erau actori la televizor şi spuneam Măi, eu am fost azi cu ăsta în bucatarie. Cum aşa? Da, o fost cu mine in bucătărie. Du-te, măi, de-aici! Deci, ar fi fost englezi care şi-ar fi tăiat o măna ca să lucreze în locul meu!”, spune el, pentru Antena1.
Marian nu căuta faima. În cei doi ani lângă Jamie Oliver, a rămas acelaşi sucevean autentic. Dar, a înţeles că Romândria înseamnă, câteodată, să nu te iei tu pe tine atât de în serios.Alături de Jamie Oliver, i s-au deschis uşile în Londra. A ajuns în Ealing, unul dintre cele mai scumpe cartiere din Capitală. Dar gândul i-a rămas mereu acasă.
“Mi-e dor de Rarău! Mi-e dor să mă duc la hram la o biserică românească, mi-e dor de caterinca românească, de glumele prietenilor mei, care ştiu limita”, recunoaşte, Marian, nostalgic.
Dar, rămâne optimist şi speră să se întoarcă de tot La Suceava, într-o zi, acolo unde părinţii încă îl aşteaptă. Marian şi-ar lua soţia englezoaică să-i arate Romândria – o ţară înjurată de multe ori din exterior, surprinzătoare atunci când o descoperi.
Marian vine acasă de două ori pe an. Dacă el e neschimbat, vede România cum se schimbă, în bine, de la an la an. Şi speră să fie mândru că e român… de la el din ţară!