Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

FOTO! Vernisajul expoziției „Aurul și argintul antic al României”, la Muzeul de Istorie

expozitie-8La Muzeul Bucovinei din Suceava a avut loc, miercuri, vernisajul expoziției „Aurul și argintul antic al României”, în cadrul căreia au fost expuse peste 0 mie de obiecte din aur și argint descoperite pe teritoriul țării, în premieră fiind expuse piese de la Pietroasa și Apahida.

De la vernisaj nu au lipsit președintele CJ, Gheorghe Flutur, vicepreședintele administrației județene, Gheorghe Niță, prefectul și subprefectul Sucevei, Constantin Harasim, respectiv Ionuț Crețuleac, dar și directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie al României, Constantin Cornel Ilie.

expozitie-1Trebuie amintit că la această expoziție, Muzeul Bucovinei a avut expuse aplice de la Cajvana și pandative de la Rotopănești dar și tezaurul cu monede bizantine de la Udești, toate fiind descoperite de către specialiștii muzeului în cadrul unor cercetări arheologice.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat este cea mai importantă expoziție de până acum, instituția pe care o conduce fiind parteneră acestei eveniment alături de alte 31 de muzee din țară.
El a mulțumit „colegilor de la București că de două săptămâni au stat la Suceava pentru ca împreună cu colegii de la Secțiile de Istorie, Arheologie și Biroul Marketing-Comunicare să realizeze această expoziție în cele două săli”.expozitie-2

Vicepreședintele CJ, Gheorghe Niță, a spus că este onorat că participă la acest vernisaj al expoziției la care au lucrat peste 100 de istorici și arheologici, fiind descoperite peste o mie de obiecte.

„Vrem să vedem cu nerăbdare această expoziție”,  a spus Niță.

Prefectul județului, Constantin Harasim, a catalogat vernisajul drept un eveniment deosebit  și „așa cum a spus domnul Ursu este cel mai important eveniment expozițional pe zona istorie, a tezaurului, antică a muzeelor din țară pe care îl găzduiește muzeul”.

expozitie-3„Aceste piese deosebite care sunt expuse între care bijuteriile dacice și cloșca cu puii de aur. Țin să mulțumesc organizatorilor care s-au implicat și le oferă o nouă imagine a Bucovinei și acest eveniment să întărească credința în neamul românesc, în patriotism și în ceea ce ne face să fim reprezentativi”,  a spus Harasim.

Directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie al României, Constantin Ilie, a subliniat că „este cel de-al XV-lea vernisaj al expoziției iar cel care închide cercul și ultimul vernisaj este Suceava. Acum trei ani, această expoziție era deschisă la București și în primăvara lui 2014 pornea în călătorie în țară. A fost o adevărată aventură itinerarea și așezarea acestei expoziții ,fiind cea mai mare expoziție itinerantă făcută în România după 1989. Peste o mie de obiecte de o valoare extraordinară,câteva mii de ani de istorie și civilizație pe care îi descoperiți și care a fost vizitată până acum de peste 150.000 de oameni.Sperăm ca și la Suceava să aibă același succes. E foarte bine că am putut expune într-un muzeu nou, avem și noi speranțe că în scurt timp Muzeul Național de Istorie al României să își redeschidă porțile cu toate expozițiile sale pentru vizitatori.Doresc să transmiteți tuturor celor cu care intrați în contact faptul că e bine să vină să vadă o expoziție care se realizează poate,odată la o generație și care nu știu câți dintre noi vom mai avea ocazia să o mai vedem”, a spus Ilie.expozitie-4

Șeful Biroului Tezaur de la Muzeul Național de Istorie al României,Rodica Oanță-Marghitu a precizat care este structura acestei expoziții.

„Ideea acestei expoziții s-a născut cu doi ani înaintea vernisajului din 2013, fiind o perioadă destul de zbuciumată în care am discutat cu cele 31 de muzee din țară și a fost o perioadă în care ne-am cunoscut și am strâns fișele,au adus contribuții colegii noștri la catalogul expoziției.Peste 70 de colegi au participat la acest catalog. Ce vedeți dvr. la această expoziție este o construcție colectivă deși, Muzeul Național de Istorie a coordonat cât de cât organizarea acestui eveniment,ceea ce e important de spus este că ne-am bucurat de sprijinul colegilor din țară”, a spus Rodica Oanță Marghitu.

like-facebookEl a mai amintit că acest catalog are peste 700 de pagini la care au participat angajați ai muzeelor din țară.
Expoziția poate fi vizitată până pe 16 decembrie 2016.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*