Sute de ouă cu salmonela au fost confiscate, miercuri, de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, dintr-un hipermarket din Câmpulung Moldovenesc.
Este vorba despre aproximativ 300 de ouă care au fost aduse din Polonia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Suceava, Vasile Semeniuc, ouă confiscate au fost trimise la incinerare.
Însă, au fost 200 de ouă cu salmonela, din acel lot, care au fost vândute. Acum, inspectorii DSV urmează să verifice și depozitul care a furnizat ouăle către hipermarketul respectiv.
Cel mai frecvent, sursele alimentare contaminate cu Salmonella sunt ouale. Microbul poate ajunge in mancare de pe coaja oualor, atunci cand acestea nu sunt spalate inainte de folosire si sunt murdarite cu fecalele gainilor (sau, si mai frecvent, a ratelor sau gastelor) de la care provin.
Exista si situatii in care Salmonella se gaseste in interiorul oualor, deoarece microbul poate infecta, fara a produce nici un fel de simptome, ovarele gainilor, ratelor sau gastelor (sau a oricaror altor pasari), contaminand ouale in interiorul organismului acestora, inainte chiar de formarea cojii. Din fericire, o pasare cu ovarele infectate cu Salmonella va depune de obicei numeroase oua necontaminate si doar din cand in cand unul infectat.
Nu exista nici o modalitate pentru ca o persoana care cumpara oua de la magazin sau de la piata sa isi dea seama daca acestea sunt sau nu contaminate cu Salmonella.
Exista insa o modalitate simpla de a preveni infectiile cu Salmonella, si anume evitarea consumului de oua crude si alimente preparate cu oua crude, asa cum sunt maionezele, tiramisu, inghetata, spumele de fructe etc. Ouale trebuie intotdeauna preparate termic.