Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

O primărie din Suceava ar putea intra în faliment din cauza unui teren

trimis in judecataO primărie din județul Suceava riscă să intre în faliment deoarece este nevoită să returneze un teren ce nu îi aparține.  Primăria comunei Rădăşeni, din judeţul Suceava, trebuie să înapoieze Asociaţiei „Şomuzul” peste 32 de hectare aflate sub luciul de apă al iazului din localitate. Terenul respectiv, care înainte de venirea comuniştilor era arabil, a fost acoperit de apă după ridicarea unui baraj pentru amenajarea unui iaz pentru creşterea peştilor, potrivit Adevarul.

like-facebookFoştii proprietari au cerut încă din 1991 să li se retrocedeze terenul pe vechiul amplasament ori într-o zonă corespunzătoare. Primăria din Rădăşeni este obligată acum să plătească zilnic câte 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere până când se va face punerea în posesie a membrilor asociaţiei. Totuşi, terenul nu aparţine de Primărie ci de Agenţia Domeniilor Statului. Din 2011 şi până în prezent, când s-a dat sentinţa, comuna Rădăşeni a strâns datorii de peste 600.000 de lei, datorii ce sunt sinonime cu falimentul localităţii.

Primăria din Rădăşeni şi Asociaţia „Şomuzul” s-au judecată în instanţă cu privire la cine este proprietarul unei suprafeţe de teren de 32,32 de hectare, aflat pe raza comunei. Foştii proprietari au cerut să le fie returnat terenul respectiv, însă comisiile succesive de fond funciar au explicat că nu au la dispoziţie un teren alternativ. Asociaţia „Şomuzul” Rădăşeni a deschis mai multe procese în instanţă pentru a recupera drepturile de proprietate ale membrilor săi. Primăria Rădăşeni a explicat de fiecare dacă că nu există lipsă de dorinţă din partea autorităţilor locale cu privire la restituirea terenurilor de sub luciul de apă revendicate.

Reprezentanţii primăriei au mai arătat că terenurile respectiv nu aparţin domeniului privat al comunei ci domeniului public al statului care este gestionat de Agenţia Domeniilor Statului. Cum procesele au pornit încă din a doua jumătate a anilor ’90, cei de la Asociaţia „Şomuzul” Rădăşeni au precizat că în momentul în care proprietarii de drept şi-au cerut terenurile înapoi, acestea se aflau în zona proprietăţilor private ale comunei şi putea fi retrocedate atunci.

În toamna acestui an, Tribunalul Suceava a admis apelul declarat de Asociaţia „Şomuzul”, prin reprezentantul Todirel Călugăriţa, obligând Comisia Comunală de Fond Funciar Rădăşeni, prin primarul Neculai Perju, să plătească asociaţiei o penalitate în valoare de 500 de lei/zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă din 27 iunie 2011 a Judecătoriei Fălticeni.

„500 de lei pe zi, într-o mie de zile înseamnă 500.000 de lei. De la pronunţarea din 2011 au trecut mai mult de 1.000 de zile lucrătoare. Datoria depăşeşte 600.000 de lei, iar în fiecare zi se mai adaugă încă alţi 500 de lei. De unde va putea scoate comuna aceşti bani pentru a plăti penalităţile stabilite de instanţă? Noi nu adunăm uneori într-o zi această sumă la bugetul local, din taxe şi impozitele pe care oamenii le plătesc”, a declarat primarul comunei Rădăşeni, Neculai Perju.

Edilul a mai arătat că s-a ajuns în această situaţie deoarece Primăria nu a putut oferi asociaţiei o proprietate ce nu aparţine localităţii. Perju a explicat că nu a fost vorba de rea intenţie, ci pur şi simplu nu a fost găsită o posibilitate legală.

„Vom căuta să găsim căi extraordinare de atac împotriva acestei sentinţe fiindcă punerea ei imediată în aplicare înseamnă falimentul comunei”, a mai spus Neculai Perju.
Reprezentanţii Asociaţiei „Şomuzul” Rădăşeni au explicat că ei nu doresc să intre în niciun fel de dispută cu capii administraţiei locale şi nici nu urmăresc să se îmbogăţească pe seama propriei lor localităţi. Aceştia îşi doresc doar să le fie validat dreptul de proprietate pentru terenurile respective.

„Nu urmărim să ne îmbogăţim pe seama bugetului propriei comune, ci încercăm doar să obţinem executarea, într-un termen rezonabil, a unei hotărâri judecătoreşt definitive. Ne-am fi putut adresa şi la CEDO şi o vom face dacă inacţiunea autorităţilor, nu doar a celor locale, va continua. Avem tot dreptul, după 25 de ani, la validarea dreptului de proprietate pentru aceste terenuri”, a arătat Todirel Călugăriţa, reprezentantul Asociaţiei „Şomuzul”.

În cazul în care Primăria Rădăşeni va fi obligată să plătească din bugetul propriu penalităţile stabilite de instanţă este greu de crezut că vor fi găsite fonduri pentru acest lucru. În acest an, bugetul comunei Rădăşeni este de 3,4 milioane de lei, iar în anii viitori acesta nu va fi cum mult mai mare.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*