Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Peste 700 de suceveni au depus dosare pentru „Casa Verde”. Cum au fost păcăliți unii de reprezentații unor firme de montare a panourilor

sediu apm suceavaLa sediul Agenției de Protecția Mediului Suceava au fost înregistrate un număr de 734 de dosare pentru Casa Verde, din care 419 se încadrează în fondul aprobat pentru județul nostru. Un număr de 315 solicitări sunt pe lista de așteptare. Directorul Agenției de Protecție a Mediului Suceava, Vasile Oșean, a declarat că a informat conducerea centrală a Administrației Fondului de Mediu asupra numărului de cereri depuse și a listei de așteptare, susținând că a primit o veste bună de la centru în sensul că în 9 județe din țară nu s-au acoperit fondurile alocate din cauza numărului mic de solicitări.

like-facebook„Mi s-a spus că în câteva zile ministerul va decide dacă se va face sau nu redistribuirea acelei sume rămase care ar fi undeva 5 milioane de lei. Dacă acest lucru se va întâmpla, personal mă bucur pentru că am primit toate solicitările venite din teren și nu am refuzat pe nimeni. Dosarele depuse vor fi reanalizate la nivel central însă cei care vor avea avizul pozitiv și la București vor intra la finanțare”,  a spus directorul APM Suceava.

director-apm-suceavaPotrivit acestuia, în perioada 2011-2013, au fost depuse un număr de 902 cereri ca solicitări depuse din care au intrat la finanțare 683.

Și în acest moment mai sunt persoane care și-au montat acele panouri solare, au depus dosare la Administrația Fondului de Mediu București pentru rambursare și încă nu au primit banii”,  a spus șeful Protecției mediului Suceava.

Oșean susține că este intrigat de faptul că în zonele unde sunt societăți care au ca obiect de activitate s-au înregistrat cele mai multe solicitări unde reprezentanția ai acestora au bătut la ușa omului și i-au impulsionat să depună dosare, fiind ajutați la întocmirea cererilor în schimbul banilor.

Mă intrigă că în zonele unde sunt societăți care se ocupă cu montarea acestor panouri. Nu știu dacă este adevărat sută la sută, dar s-a zvonit că reprezentanți de la aceste societăți s-au dus la persoane și le-au spus că le fac actele și vor avea panouri solare. Aceste societăți au luat chiar și bani pentru întocmirea dosarului. Însă până la urmă dosarul și actele necesare au fost procurate de persoanele în cauză, societățile nu au făcut decât să le pună în ordinea care era prevăzută în ghid”,  a spus directorul APM.

Programul Casa Verde Clasic a demarat în data de 10 octombrie, după o pauză de cinci ani, cu sesiunea destinată persoanelor fizice. Practic, în perioada 10 – 24 octombrie, populaţia putea depune dosarele de finanţare, la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.prin intermediul programului, populaţia poate beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Echipamentele finanţate pentru populaţie, prin ‘Casa Verde’, sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Cei care doresc să aplice pentru a obţine finanţare prin ‘Casa Verde’ trebuie urmeze anumite etape. În prima etapă se va depune dosarul de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului, iar ulterior, pe site-ul AFM va fi publicată decizia de acceptare în Program. A treia etapă va reprezenta semnarea contractului de finanţare cu AFM. Nu în ultimul rând, pasul următor se referă la demararea lucrărilor, după care se va depune cererea de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.

În ceea ce priveşte programul ‘Casa Verde’ pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiunea de finanţate în intervalul 17 octombrie – 14 noiembrie. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane lei persoanelor juridice


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*