Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Suspiciuni de fraude cu bani europeni și licitații trucate la CJ Suceava. Ministerul Fondurilor Europene a făcut plângere la DNA

Consiliul Judeţean Suceava

Consiliul Judeţean Suceava

Ministerul Fondurilor Europene a depus plângere la Direcția Națională Anticorupție după ce Corpul de Control a descoperit licitații trucate și rapoarte de implementare false la două proiecte derulate cu bani europeni de Consiliul Județean Suceava. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13,3 milioane de lei, din care 7,1 milioane de lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT. În perioada implementării acestor proiecte, la conducerea CJ Suceava se afla social democratul Cătălin Nechifor.

like-facebookServiciul Corp Control, Anticorupție și Integritate din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware și soluții IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL și SC Siveco România SRL. Ancheta a constatat licitații trucate și rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI).

Cătălin Nechifor

Cătălin Nechifor

Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava:

  • “Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO Romania SRL), si
  • “Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).

Printre neregulile constatate se numără: nevoia de achiziții IT a fost creată artificial; oferte câștigătoare neconforme și tratament neegal aplicat ofertanților; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor “cu dedicație”; soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract; raportări false.

În concluzie, Raportul constată faptul că ‘ofertarea de condiții/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitație, în scopul îndeplinirii cerințelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului cât și al OIPSI) poate fi încadrată la secțiunea a 41-a “infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluțiile tehnice diferă deși se dorea o integrare a sistemelor informatice”, se precizează într-un comunicat al MFE.

Control ministerial la Consiliul Județean Suceava și 30 de primării. Vezi ce se verifică!

Mai multe primării din Suceava au ajuns bătaia de joc a unei firme. Riscă imputarea a peste 50.000 euro

Proiect de aproape şapte milioane de lei implementat de CJ Suceava pentru analizarea problemelor din administraţie

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*