La sfârşitul anului 2014, poliţiştii Marius Ciotău, Ilie Pârghie şi Constantin Chichiriţă au fost puşi la dispoziţie şi trimişi la munca de jos după ce procurorii suceveni au început urmărirea penală faţă de aceştia sub aspectul comiterii de abuz în serviciu. Cei trei poliţişti au fost acuzaţi de mai mulţi hoţi pe care îi cercetau că i-ar fi obligat să dea declaraţii false, că i-ar fi percheziţionat abuziv şi că i-ar fi agresat fizic, scrie Adevarul.
Zilele trecute, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a dispus clasarea dosarului în care erau cercetaţi subcomisarul Marius Ciotău, agentul – şef principal Ilie Pârghie şi agentul – şef principal Constantin Chichiriţă. Cei trei poliţişti cu state vechi în poliţie vor reveni astfel la posturile ocupate anterior, vor fi repuşi în drepturi şi vor recupera şi drepturile salariale, după ce denunţurile false date de mai mulţi hoţi pe care îi cercetau s-au dovedit a fi false. Un dosar finalizat în vara anului 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi ce priveşte un caz clasic de grupare infracţională specializată pe furturi din locuinţe a fost pe cale să întoarcă pe dos inclusiv anchete ale DNA. Trei hoţi din zona Rădăuţi – Romică Ungureanu, de 32 de ani şi Ovidiu Cârstean, de 30 de ani, din Vicovu de Jos care, alături de Gheorghe Ion Ciotău de 41 de ani din satul Vuliva, din Frătăuţii Noi, au fost prinşi în ziua de 18 iunie 2014 de către poliţiştii din Vicovu de Jos – Secţia Gălăneşti şi Vicovul de Sus în urma unei descinderi coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.
Cei trei erau suspecţi a fi autorii a 40 de furturi în zona Vicov – Gălăneşti – Voitinel, cu un prejudiciu total de peste 200.000 de lei. Cei trei au fost reţinuţi după ce au fost probate 26 de acte infracţionale, au fost arestaţi la cererea procurorilor rădăuţeni care i-au şi trimis destul de repede în judecată. Trio-ul de hoţi Ungureanu – Cârstean – Ciotău nu a stat însă cu mâinile în sân, în arestul poliţiei, unde au zăbovit cam trei luni, şi nici după aceea, când au fost puşi în libertate, după ce rechizitoriul întocmit de procurorii rădăuţeni a fost trimis în instanţă şi a intrat pe mâna judecătorului de cameră preliminară. Utilizând toate mecanismele puse la dispoziţie de noul Cod de procedură penală, cei trei au reuşit, prin intermediul avocaţilor să depună nu mai puţin de 70 de excepţii, dar şi căteva plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, care au trebuit să fie cercetate şi direcţionate conform legii din camera preliminară a Judecătoriei Rădăuţi, către organele competente.
Printre acestea şi DNA Suceava, unde delaţiunile celor trei hoţi au fost luate în considerare şi de la acestea s-a pornit o anchetă care a dărâmat conducerea unui post de poliţie. Până atunci, trebuie spus că Judecătoria Rădăuţi a respins în marea lor majoritate excepţiile invocate de cei trei inculpaţi în afară de patru, care au constituit la fel de multe cuie ale lui Pepelea în drumul dosarului în care aceştia erau acuzaţi de furt către judecarea efectivă a acestuia. Parchetul de pe lângă Judecătoria rădăuţeană a făcut contestaţie la Tribunalul judeţean, iar aici s-a stabilit că şi cele patru excepţii invocate de cei trei indivizi acuzaţi de furt acceptate în cameră preliminară sunt fără obiect, procurorii rădăuţeni au avut dreptate în conţinutul rechizitoriului şi ca atare Judecătoria Rădăuţi poate da curs judecării pe fond a dosarului în care au fost trimişi în judecată Romică Ungureanu, Ovidiu Cârstean şi Gheorghe Ioan Ciotău.
Citeste mai mult: adev.ro/oevvo6