Nouă judeţe din România au avut anul trecut un avans de peste 10% al cifrei de afaceri faţă de 2014, iar patru dintre acestea sunt din Moldova, o regiune a cărei dezvoltare economică stă aproape integral pe umerii antreprenorilor români.
În Suceava, businessul a avansat cu 11,6%, mai mult decât Bacău, care a avut o creștere de 11,3&.
Campionul creşterilor a fost judeţul Botoşani, unde businessul a avansat cu 17%, la 6,2 mld. lei anul trecut, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Podiumul creşterilor este completat de Cluj, cu investiţii puternice locale şi străine, şi de Vrancea, un judeţ care nu are nicio companie în top 500 din România, nu are multinaţionale „de calibru”, dar are multe firme antreprenoriale (Vrancart, Pandora Prod, Vincon).
„Este îmbucurător să vedem că participarea la creşterea economică nu mai este concentrată în zona Bucureşti/Ilfov plus cele câteva judeţe cu succes documentat, precum Cluj, Sibiu, Timiş. O creştere economică echilibrată regional reprezintă un deziderat de prim rang pentru dezvoltarea sustenabilă a României”, a spus Codruţ Pascu, managing partner al companiei de consultanţă în management strategic Roland Berger Strategy Consultants.
Judeţele Vaslui, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani au cea mai mare pondere a capitalului privat românesc în cifra de afaceri totală a companiilor, între 60 şi 80%, astfel încât se poate spune că dezvoltarea economică din Moldova este aproape integral pe umerii întreprinzătorilor români din zonă.