Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Ansamblu Artistic „Ciprian Porumbescu”, mutat în sediul Centrului cultural pentru susținerea tradițiilor bucovinene

ansamblul-ciprian-porumbescuDupă îndelungi tergiversări, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” s-a mutat în sediul Centrului Cultural pentru susținerea tradițiilor bucovinene. Decizia a fost luată de conducerea Consiliului Județean pe de o parte, în subordinea căreia se află ansamblul, și pe de altă parte și Primăria Suceava.

like-facebookRămâne de văzut cum vor decurge repetițiile renumitului ansamblu în condițiile în care spațiile din interior nu pot fi antifonete din cauză că imobilul a fost ridicat pe bani europeni și poate fi făcută nicio modificare în interior timp de 5 ani. Mai mult, trecătorii încă nu pricep ce este cu chiuiturile care se aud din interior, mulți cred că angajații care sunt acolo se ceartă.

centru-cultural-de-promovare-a-traditiilor-suceavaFosta conducere a CJ, prin președintele de atunci, Cătălin Nechifor, avansase ideea ca Primăria să pună la dispoziția administrației județene un spațiu în schimbul celor trei nivele din clădirea în care funcționează administrația locală și care aparțin Consiliului Județean. Inițial, se vehicula ca Ansamblul Ciprian Porumbescu să se mute în fostul cinematograf Modern însă acolo spațiile erau prea mici pentru repetiții și insuficiente. O altă variantă era Centrul Cultural pentru susținea tradiților bucovinene care nu se ridică nici acesta la a fi suficient și adecvat repetițiilor însă aceasta a fost cea mai bună soluție de moment.

Trebuie amintit că după instaurarea în România a regimului comunist în România, în anul 1950, guvernul a interzis activitatea Uniunii Polonezilor din România, iar clădirea Casei Polone a fost naționalizată. În anul 1953, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, a fost înființat Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, care a primit ca sediu clădirea Casei Polone.

Ansamblul a început să funcționeze începând din anul 1954.După căderea regimului comunist, din inițiativa unui grup de polonezi din București, a fost înființată la 16 martie 1990 în capitala României o organizație care să reprezinte interesele etnicilor polonezi în România. Această organizație, denumită Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski”, a redobândit în anul 1996, prin hotărâre judecătorească, Casa Polonă din Suceava.

Sediul conducerii Uniunii a fost stabilit în această clădire. Între timp clădirea a suferit modernizări iar ansamblul a stat în chirie. Sala sediului Casei Polone nu mai prezenta siguranță pentru repetiții prin urmare ISU a amendat de câteva ori DOM Polski pentru că nu respectă legislația pe linia PSI.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a amenințat în repetate rânduri cu evacuarea artiștilor dat fiind faptul că imobilul nu prezintă siguranță la sala mare însă în același timp a solicitat în mod amiabil conducerii județului să găsească soluții pentru mutarea prestigiosului ansamblu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*