Zeci de mineri participă, miercuri, la un protest organizat în fața Prefecturii Suceava.
Cei aproximativ 50 de oameni care s-au strâns se arată nemulțumiți față de măsurile pentru închiderea minelor, dar și pentru că au restanțe salariale și nici banii pentru mâncare nu i-au primit de șase luni.
Ortacii sunt de la exploatarea minieră Crucea și spun că le-a ajuns cuțitul la os. Pentru că nu și-au luat salariile nu au cu ce să își dea copiii la școală.
„Nu ne-am primit tichetele, mâncarea pe 5-6 luni, avansul nu l-am primit și lucră la închiderea minei. Toți sunt în legătură, aceștia de aici cu cei de la București să o închidă.[…] Nu am primit nimic după niciun protest. S-au schimbat directorii și au continuat cu închiderea minei”, a spus Gavril Dumbravă, care a precizat că nu mai are încredere nici în sindicate.
Protestatarii poartă pancarde pe care e scris: „Avem licență de exploatare până în 2020”, „Respectarea contractului colectiv de muncă”, „Demisia conducerii CNU București pentru incompetență”, „Demisia conducerii de la Sucursala Suceava”.
Ei spun că au cantități mari de Uraniu pe stoc, care nu este valorificat și că se dorește închiderea minei pentru a se manevra bani europeni care vin prin proiectul de închiderea minelor.
„Stocurile se ridică și așteaptă ca să le dea ei când vor ei”, a mai spus Gavril Dumbravă.
„Noi avem concediu de odihnă pe perioada protestului pentru că așa este legea. Ceea ce s-a cerut în revendicările noastre, o parte au fost rezolvate, o parte sunt în curs de rezolvare, iar o parte nu. Când a venit domnul director Mărăcineanu a spus că face restructurare pentru a ajunge la 700 de angajați. A fost pus de domnulo ministru al Energiei, ectual, la un moment dat a intervenit un conflict între domnul Mărăcineanu și între companie și tot și a fost forțat să își dea demisia, consiliul de administrație și-a dat demisia și noi am rămas în aer”, a declarat ing. Petru Totoiescu.