Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Campanie de prevenire a furturilor desfășurată de polițiștii suceveni

foto campanie 2Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfăşurat în perioada mai –august 2016 la nivelul întregului judeţ campania de prevenire şi informare ,,Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”.

Un plus de informare şi mai puţină superficialitate au fost obiectivele Campaniei ,,Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt” , iniţiată la nivel naţional şi implementată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Campania a vizat, cu preponderenţă, municipiile şi oraşele din judeţul Suceava şi a avut scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor.

foto campanie 1Campania a implicat activităţi de informare a cetăţenilor prin discuţii şi întâlniri cu grupurile ţintă, fiind distribuite şi materialele de campanie (peste 6000 de pliante, afişe). Un aspect distinct l-au reprezentat întâlnirile cu asociaţiile de proprietari, astfel de activităţi de responsabilizare şi conştientizare fiind desfăşurate în mod concentrat în toate cele 5 municipii ale judeţului.

În cadrul campaniei a fost realizat şi un site web dedicat exclusiv acestui demers, în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A, partener de campanie – www.prevenireafurturilor.ro . Pe acest site, cei care îl accesează află că în doar 5 minute un hoţ poate intra, fura şi pleca dintr-o locuinţă şi sunt invitaţi să participe la un concurs de întrebări la capătul cărora vor găsi soluţii preventive. De asemenea, sunt oferite şi premii constând în vouchere pentru achiziţionarea unor sisteme de securitate sau alte bunuri.foto campanie 3

La nivelul judeţului Suceava sub coordonarea poliţiştilor din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, au fost derulate peste 100 de acţiuni preventive – atât prin întâlniri cu cetăţenii din casă în casă (în special în mediul rural), cât şi prin acţiuni de amploare desfăşurate cu prilejul unor evenimente sociale.

Peste 10.000 de cetăţeni de pe raza judeţului au beneficiat de recomandările preventive, acest lucru ducând la reducerea riscului victimal.
De altfel, eficienţa acţiunilor preventive se remarcă şi în trendul descendent evidenţiat de evoluţia situaţiei operative, la finalul perioadei analizate constatându-se o scădere a sesizărilor privind infracţiunile de furt cu aproape 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din păcate o mare majoritate a furturilor este facilitată şi de proprietarii care manifestă superficialitate în dispunerea unor măsuri preventive minime.

Şi în cursul ultimelor două zile au fost înregistrate astfel de cazuri:

La data de 02.09.2016, ora 20.26, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată prin ”S.N.U.A.U. 112” de o localnică de 47 de ani, despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras bunuri din locuință.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de neglijența victimei care, în cursul zilei, a lăsat neasigurată ușa de acces circa 30 de minute, persoane necunoscute au pătruns în interior și fără a răvăși alte bunuri, au sustras bijuterii și bani.

La data de 03.09.2016, ora 17.00, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de o localnică de 29 de ani, despre faptul că, în cursul zilei, în timp ce se afla de serviciu la un chioșc, persoane necunoscute i-au sustras poşeta.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de neglijența victimei, care a lăsat poșeta cu acte şi bani pe un scaun amplasat după masa pe care avea expusă marfa, în intervalul orar 09.00-12.00, persoane necunoscute i-au sustras-o.
În toate cauzele, poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt, cercetările fiind continuate de poliţişti în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciilor.

Pentru a evita astfel de situaţii poliţiştii recomandă:

Pentru siguranţa locuinţei şi a autoturismului dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă:

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere în autoturisme.
Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!
Asiguraţi autoturismul cu sistemele de închidere şi cu sisteme tehnice de securitate. Nu lăsaţi nici pentru perioade scurte portierele deschise sau neasigurate sau cheile în bord.
Parcaţi vehiculele în locuri iluminate şi care asigură un minim de elemente de securitate.
Asiguraţi locuinţa cu sistemele de închidere atunci când părăsiţi imobilul dar chiar şi atunci când sunteţi acasă.
Închideţi uşile , balcoanele şi ferestrele şi montaţi sisteme tehnice de securitate.
Nu lăsaţi cheia în locaţii improprii – sub preş, în haine în cuiere exterioare, etc.
Nu păstraţi în casă sume mari de bani sau alte valori şi nu discutaţi cu persoane necunoscute privitor la bunurile deţinute în imobile.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*