Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

Îngrijorător! Patru morți și 23 răniți în urma unor accidente produse de căruțași

accidentat mortal de o carutaÎn primele 8 luni ale anului, în județul Suceava s-au produs 9 accidente grave cu implicarea căruţaşilor soldate cu 2 persoane decedate, 8 persoane rănite grav şi 2 persoane rănite uşor, în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut s-au produs 18 accidente grave soldate cu 4 morţi, 16 răniţi grav şi 7 răniţi uşor. Au fost înregistrate 42 de accidente în care au fost implicaţi conducătorii de vehicule cu tracţiune animală. Îngrijorător este faptul că, în 41 de cazuri, vina pentru evenimentul rutier a aparţinut căruţaşilor.

like-facebookÎn total, în primele 8 luni ale anului s-au produs 47 de evenimente rutiere cu implicarea căruţaşilor şi îngrijorător este faptul că în 42 de cazuri vina a aparţinut conducătorilor de atelaje hipo.
În majoritatea cazurilor căruţaşii nu erau echipaţi corespunzător, vehiculele cu tracţiune animală nu prezentau elemente reflectorizante de semnalizare iar conducătorii vehiculelor erau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente rutiere, în perioada 29 august – 15 septembrie 2016, poliţiştii de prevenire desfăşoară mai multe acţiuni de informare şi responsabilizare a conducătorilor de atelaje hipo identificaţi pe DN2, DN 2E, DN 2H, DN 17, DN 17A, DN17B şi DN 29 A, dar şi pe drumurile comunale adiacente, precum şi pe raza localităţilor rurale.

Într-o primă etapă, acţiunile au fost desfăşurate în perioada 29 august – 03 septembrie pe DN17, între localităţile Şcheia şi Păltinoasa dar şi pe segmentul de drum Pojorâta – Valea Putnei – Iacobeni. Au fost montate 80 de plăcuţe reflectorizante, au fost distribuite veste reflectorizante şi materiale de informare cu conţinut educativ. Peste 80 de conducători de atelaje hipo au fost instruiţi cu privire la măsurile de prevenire a accidentelor rutiere.

Acţiunile de prevenire şi responsabilizare a tuturor factorilor cu atribuţii în domeniul siguranţei rutiere vizează inclusiv găsirea unor soluţii conform prevederilor legale în vederea asigurării unor trasee de deplasare şi a reducerii riscului rutier.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002, modificată prin OUG nr. 63/2006, obligă autorităţile publice locale în nu mai puţin de trei articole să amenajeze drumuri pentru căruţe. Primul este art. 53, prin care autorităţile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulaţiei vehiculelor cu tracţiune animală.

Articolul 71 interzice accesul căruţelor pe drumurile naţionale şi în municipii, iar la alin. 2 aminteşte autorităţilor locale că au obligaţia să amenajeze, cu acordul administratorului drumului public şi avizul poliţiei rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum şi locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulaţiei animalelor şi căruţelor.

De asemenea, art. 128 prevede obligativitatea luării unor măsuri pentru amenajarea de trotuare şi drumuri laterale pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală şi pentru asigurarea spaţiului şi depozitării vehiculelor cu tracţiune animală, depistate circulând pe drumurile publice pe care le este interzis accesul.

Astfel circulaţia acestui tip de vehicule pe drumurile publice este o responsabilitate comună a autorităţilor – poliţie, autorităţi locale, instituţii publice, dar şi cetăţenilor – şoferi sau căruţaşi care trebuie să adopte un comportament preventiv în trafic şi să respecte cu stricteţe legislaţia rutieră.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*