Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat ministrului Finanțelor, Daniela Dragu, sprijin financiar pentru modernizarea Vămii Siret.
„Așa cum arată astăzi, nu ne face cinste. Nu seamănă a vamă europeană, fiind un punct de trecere rămas în urmă nefinalizat. Vestea bună este că pe Programul Operațional de Infrastructură va fi finanțat programul de modernizare a Vămii Siret. Am solicitat și eu în mod expres acest lucru. Am avut până acum două întâlniri în acest punct vamal cu omologii din Ucraina și trebuie să recunosc că lasă de dorit acest punct vamal în ce privește dotarea și modernizarea”, a spus Flutur.
În altă ordine de idei, Flutur a spus că a purtat discuții cu omologii din Ucraina referitoare la ședința comună Suceava-Cernăuți în cadrul căreia s-a convenit, la propunerea sa, ca ședința să aibă loc la jumătatea luna octombrie pe partea ucraineană. Potrivit lui Flutur, omologii din Cernăuți au venit cu propuneri, iar opt dintre acestea urmează să fie dezvoltate.
„Este vorba de colaborarea în domeniul sănătății. În acest sens voi cere Spitalului Județean Suceava să ia legătura cu cei de la Cernăuți pentru a pregăti materialul de lucru, dar și teme pe acest domeniul al sănătății. Învățămîntul-universitățile din Suceava și Cernăuți se vor întâlni pentru a discuta dar și liceele și școlile. În ce privește infrstructura, am discutatdin nou reluarea demersurilor și înaintarea lor din partea ambelor părți către premierul Dacian Cioloș privind necesitatea modernizării drumului care vine de la Cernăuți spre București. Partea ucraineană va face demersuri și în ce privește drumul spre Polonia. Și dacă vine și premierul polonez aici,d acă o să am ocazia o să ridic această problemă celor doi premieri”, a spus Flutur.
Un alt punct pe ordinea de zi a discuțiilor a fost modernizarea pe fonduri europene a coridorului de cale ferată de la Varșovia până la Suceava.
„Sunt bani europeni, iar transportul pe calea ferată va fi un transport al viitorului care să decongestioneze traficul rutier. Am discutat și pe aceatsă temă. Pe partea de ecologie discutăm în mod special de zonele de frontieră pentru că Siretul este la graniță dar și râul Suceava. Sunt probleme legate de inundațiii.Un punct aparte este și turismul iar intenția mea este să dăm importanță internațioană programului Ștefanian și ctitoria lui Ștefan cel Mare de pe teritoriul Ucrainei să intre în acest proiect dar și altele referitoare la promovarea a turismului”, a spus Flutur.
Ș
i în ce privește descentralizarea ucraineană, omologii de la Cerbăuți au cerut să prezinte județului modele și experiența de aici în mai multe domenii. De pe ordine de zi nu va fi exclusă,dezvoltarea regioanală;proiecte mari trasfrontaliere și în general proiecte pe termen lung.
„Sunt mai multe domenii pe Programul Operațional Regional unde ne pregătim împreună pentru a avea o abordare comună;drumuri dintre cele două părți -Izvoarele Sucevei, Ulma și Vicovu de Sus.Dezvoltarea economică -am convenit cu CCI din cele două părți să svem un schimb de experiență între oameni de afaceri.Un număr de 50 de prosperi oameni de afaceri vor veni la Suceava la discuții și să viziteze firme și companii din România și din județul nostru dar și invers. O problemă legată de colaborarea nostră unde am solicitat sprijinul unor curse Cerânăuți-Suceava pe Aeroportul Salcea pentru pasageri care să se îmbarce de pe aeroportul nostru către curse internaționale”, a conchis Flutur.