Forumul Democrat al Germanilor din România, Regiunea Bucovina, a organizat, sâmbătă, cea de-a XIV întâlnire a germanilor din Bucovina. Evenimentele consacrate acestei ediții au început sâmbătă dimineață printr-o vizită la Muzeul de Istorie din Suceava unde a avut loc vernisajul expoziției Ziua Unității Germane, Aniversarea căderii Zidului și filmele: Parfumul țării natale și Uragan peste Europa, prezentate de Ambasada Germană la Bucureti și doamna Elena Oboroceanu de la Forumul German din Piata Neamț.
La manifestări a fost prezent Ovidiu Gant, deputat al comunității germane în Parlamentul României dar și reprezentanți ai comunităților etnice din România și din Ucraina. Uniunea Polonezilor din Romania a fost reprezentată de ansamblul de cântece și dansuri poloneze “Mala Pojana” din Poiana Micului, coordonat de Agnesca Polacec.
Cel mai așteptat moment a fost însă cel al paradei portului popular pe esplanada Casei de Cultură în ritmurile fanfare din Rodna spre sala Casei de Cultură și programul artistic susținut de cele 6 ansambluri participante. Față de anul trecut,manifestarea din acest an a fost una de mai mică amploare,semn că nu fost sprijinită de autorități și nici de Forumul Democrat al Germanilor din România de la nivel central.
Antonia Maria Gheorghiu,președintele Forumul Democrat al Germanilor din România, Regiunea Bucovina, aflată la vârsta a treia nu a vrut să recunoască că nu a fost sprijinită financiar la organizarea acestui eveniement dar se chinuia să adune bani de la persoane din sală să achite transportul formațiilor participante.
Autoritățile județului absente la rândul lor de la eveniment.
„Portul popular este una dintre cele mai pregnante oglindiri ale păstrării tradițiilor și obiceiurilor, chiar dacă, ca număr, etnicii germani s-au diminuat foarte mult în ultimele decenii”, ne-a spus una dintre reprezentantele nemților din Bucovina.
Ovidiu Gant, deputat al comunității germane în Parlamentul României, a vorbit celor prezenți la sala mică a Casei de Cultură despre atenția pe care o acordă acestei minorități, despre sprijinul acordat și despre importanța acestei manifestări și s-a dat foarte ocupat și a plecat de la programul artistic.
„E cea mai important manifestare a germanilor din Bucovina unde participă și oaspeți din Germania și Ucraina dar și ai minorității polone. Chiar dacă trăim într-o Europă agitată din cvarii motive dar ea rămâne garanția pentru pace, democrație și bunăstare.Cine își imaginează că se poate fără UE se înșeală. Este cel mai important proiect de pace din istoria umanități început după al doilea război mondila prin reconcilierea germane-franceză. Ne-am aliniat toți la aceste valori europene, ne-am dorit noi românii dintotdeauna să fim membri ai uniunii,avem toate motivele să contribuim la existența ei în continuare,la consolidarea UE pentru că împreună ne va fi bine tuturor”, a spus parlamentarul.
Domnia sa a subliniat că etnicii germane din Bucovina au solicitat să fie sprijiniți în chestiuni legate de retrocedări,precizând că speră ca investițiile germane să trecaă și dincolo de arcul carpatic nu să fie doar în Transilvania.
„Forumul German din România este o structură confederativă format din 5 regiuni iar Bucovina este una dintre ele iar noi la nivel central ne ocupăm de asigurarea resurselor financiare pentru organizarea întregii activități a acestui forum. Noi suntem cei care susținem financiar prin subvențiile primate de la bugetul României dar și al Republicii Federale Germania desfășurarea întregii activități a Forumului German din Bucovina. Au fost o serie de solicitări din partea membrilor Forumului în chestiuni legate de retrocedări de proprietăți, am făcut interpelări și întrebări la adresa Guvernului. Mă ocup de proiecte de natură politică și de natură economică precum și de relația cu Germania.Aducem îm permanență în România delegații de oameni politici și de afaceri din Germania. Sperăm ca prin aceasta potențialul economic al României să fie valorificat prin investiții germane nu numai în Transilvania și Banat ci și în afara arcului carpatic și pe măsură ce mesajul nostru avansează lucrul acesta se va vedea și în alte regiuni”, a spus parlamentarul.
Totodată, deputatul a spus că raportat la numărul de etnici germane din județ, Forumul German din Bucovina primește suficienți bani pentru activitățile pe care le desfășoară.
„Eu vin în fiecare an în Bucovina iar modul în care arată sediul acesteia,nu pe mine trebuie să mă mulțumească ci pe cei de aici. În măsura în care solicit alocări de fonduri pentru renovări le vor primi. Dacă solicit mâine, poimâine de vom aloca bani”, a spus deputatul.