Directorul Direcției pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul Autorității Electorale Permanente(AEP), Iulian Alexandru Ivan, a declarat, la întâlniriea cu sucevenii care lucrează în străinătate, de la Palatul Administrativ din Suceava, că până în prezent au fost înregistrate doar 3.800 de cereri de vot prin corespondență și 1600 de solicitări la secție de votare din partea românilor din Diaspora.
El a prezentat modul în care sucevenii din Diaspora vor putea vota în străinătate, cine poate vota prin corespondență sau în cadrul secției de votare. Ivan a subliniat că încă de anul trecut, AEP a derulat o campanie de informare a românilor de pretutindeni. Cei prezenți la discuții au primit materiale promoționale referitoare la votul românilor care lucrează peste hotare.
„Mă bucur de această oportunitate care a fost oferită de Consiliul Județean Suceava prin acest eveniment, această Luna august -Luna Diasporei, în care, dincolo de eforturile depuse de Autoritatea Electorală Permanentă de a veni către dvs. acolo, să vă regăsesc aici, mai ales că reușim să transmitem o informație către dvs.cei care sunteți nu doar în Anglia, Italia, Spania, Franța, ci și în alte țări în care noi poate nu am reușit să ne întâlnim și să ne cunoaștem. Așa cum a spus și domnul Flutur, anul 2015 a adus o serie de modificări în legislația noastră. Pe masă am pus o serie de materiale de informare privind noile modificări legislative elaborate de AEP. Să le luați și să le studiați”, a spus Ivan.
Alegerile pentru Camera Deputaților și Senat din decembrie aduc, potrivit directorului Autorității Electorale Permanente, posibilitatea solicitării înființării de secții de votare avându-se în vedere neplăcerile înregistrate la alegerile prezidențiale.
„Este necesar ca un număr de 100 de români din Diapora care au domiciliul sau reședința pete hotare să facă această solicitare completând o cerere împreună cu copie a pașaportului sau carte de identitate în funcție de statul pe care îl aveți. Informații legate de votul românilor în străinătate se găsesc atât pe site-ul MAE cât și pe site-ul Autorității Electorale Permanente la secțiunea alegeri 2016. Înscrierea la alegeri vă dă acea certitudine că veți fi radiat din listele electorale de la domiciu adică din Suceava și veți fi înregistrați în evidențele electorale din străinătate, ceea ce înseamnă că acea suspiciune a dvs.că cineva ar putea vota, atunci când suneți plecați de acasă, este exclusă pentru că apăreți în evidența electorală în localitatea unde v-ați făcut cererea de înscriere”, a spus directorul AEP.
Cei prezenți au putut privi un material care explică modul în care românii pot vota în străinătate.
Trebuie amintit că la întâlnire au fost prezenți președintele CJ, Gheorghe Flutur, inițiatorul acestui proiect „Luna august-Luna Diasporei”, prefectul județului, Constantin Harasim, președintele Consiliului Românilor de pretutindeni, Marius Livanu, directorul general din cadrul MAE, Ileana Dinculescu, senatorul Viorel Badea, reprezentanți ai Diasporei, șefi de deconcetrate și primari din localitățile unde numărul celor plecați la muncă peste hotare este foarte mare.