Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

A început Postul Sfintei Marii. Ce trebuie să faci pentru spor și sănătate

adormirea maicii domnuluiCreștinii ortodocși au intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Maria Mare. Acesta a început pe 1 august şi se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Timp de două săptămâni, cei care vor să țină postul cu sfințenie nu vor mânca alimente care sunt de origine animală şi vor participa la slujbe speciale. Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei, scrie Romaniatv.

like facebookAcest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Pe 31 iulie se lasă sec, iar consumul de pește este permis pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă mai multe fapte bune. Se vorbeşte în popor despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ ușor deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. Cu toate acestea, Biserica ne cere ca pe durata acestui post să ne abținem de la mâncare până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri și vineri. Totodată, marți și joi se mănâncă fără ulei.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut in popor si ca Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din august: Schimbarea la Fata si Adormirea Maicii Domnului.

Preotii recomanda ca in aceasta perioada sa fie citita zilnic rugaciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Totodata, martea si joia se consuma legume fierte, fara untdelemn, iar sambata si duminica se dezleaga la untdelemn si vin. La 6 august (sarbatoarea Schimbarii la fata), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificatii teologice si spirituale pentru credinciosi. Totodata, insasi icoana Adormirii Maicii Domnului arata aceasta taina a primirii mamei in bratele lui Hristos, Fiul ei. In iconografie, langa sicriul binecuvantat cu trupul Fecioarei se afla Hristos in picioare, purtand sufletul Maicii sale, ca pe un bebelus. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a tinut in brate pe Dumnezeu, acum odihneste in bratele Fiului si Stapanului ei.

Traditii, obiceiuri si superstitii

In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.

Tot acum, barbatii schimba palaria cu caciula. Potrivit traditiei, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa data de 15 august erau ironizati.

Totodata, este interzis scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

In Postul Sfintei Marii nu se fac nunti, sezonul se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului.

In aceasta zi, femeile insarcinate se roaga la Maica Domnului, pentru ca aceasta sa le protejeze pe toata durata sarcinii si sa le ajute sa nasca bebelusi sanatosi.

Potrivit traditiei, in ziua de Sfanta Marie, ciobanii isi coboara turmele de oi de pe munte si asta arata ca anotimpul calduros este pe sfarsite.

Sarbatoarea de Sfanta Marie se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari. Credinciosii merg la biserica si se roaga la Fecioara Maria: fetele care vor sa se marite se roaga sa-si baseasca un sot bun, femeile se roaga pentru binele gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate.

In anumite zone ale tarii, fetele asteapta aceasta sarbatoare, pentru a-si pune busuioc sub perna. Traditia spune ca in aceasta noapte ele isi vor visa ursitul.

Cei care isi sarbatoresc onomastica de ziua de Sfanta Marie sunt pomeniti in slujbele religioase de la biserica. De asemenea, mormintele celor adormiti sunt tamaiate.

Un alt obicei pastrat cu sfintenie este culesul florilor si punerea lor la icoane. Se spune ca ele au puteri sfinte si tamaduitoare si alina durerile in caz de nevoie. Floarea numita in popor „palma Maicii Domnului” se culege in aceasta zi si se pune in apa in care te speli. Se spune ca are rolul de a-l pastra frumos, sanatos si il fereste de boli.

O superstitie legata de aceasta sarbatoare spune ca nu e bine ca fetele sa-si taie parul si sa-l arunce la gunoi. De asemenea, in aceasta zi nu e bine sa faci focul in soba, pentru ca atragi boala si ghinionul.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*