Muzeul Bucovinei a fost inaugurat cu mare fast, duminică, de autoritățile județului Suceava. Pe lângă reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava, dar și ai Primăriei Suceava, au participat primari din județ, consilieri locali și județeni, parlamentari, directori de muzee din țară, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, dar și reprezentanți din Cernăuți.
Invitații au fost întâmpinați de copii din Straja și Botoșana îmbrăcați în costume populare.
Deschiderea muzeului, după ce a fost reabilitat și modernizat, cu 12 milioane de euro, a fost făcută la ora 14.00.
„Este o zi istorică pentru orașul nostru. Începând de astăzi, orașul Suceava are unul dintre cele mai moderne muzee din țară, la standard european. […] Noi cred că avem datoria să promovăm și să conservăm”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
La deschidere a venit președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, președintele Regiunii Schwaben, Jurgen, Reichert, guvernatorul Regiunii Cernăuți, Roman Vanzuriak, dar și primarul din Cernăuți, Oleksii Kaspruk.
Nu au lipsit reprezentanții Ministerului Culturii, ai Autorității Electorale Permanente, ai Diasporei, dar și ai Universității Ștefan cel Mare Suceava.
„Acela care vrea să aibă un drum bun în viitor trebuie să știe de unde vine. Acest muzeu care se redeschide astăzi prezintă două aspecte: un aspect regional și un aspect național. Aspectul național se referă la întreaga istorie a României, a statului român, iar istoria națională se referă la realizările specifice ale acestei zone. Muzeul este practic și un aspect foarte important al patriei respective. Poate că termenul patrie are o altă dimensiune, dar înseamnă foarte mult pentru locuitorii țării respective. Patria înseamnă locul în care putem să ne dezvoltăm și, de asemenea, locul în care ne simțim cel mai bine”, a spus președintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichert.
Odată cu modernizarea, renovarea și reabilitarea instituției muzeale, suprafața de expunere a crescut în momentul de față de la 3.000 metri pătrați la circa 7.300 metri pătrați. Muzeul găzduiește peste 300.000 de obiecte și piese, fiind unul din marile instituții de profil ale României.