SC Drumuri și Poduri SA Suceava, unde acționar este Consiliul Județean (CJ) Suceava a înghițit de-a lungul anilor miliarde și miliarde de lei. De produs nu a produs nimic, cei care s-au aflat la conducerea ei au avut interesul de o distruge. O spun și documentele care arată că unitatea trece de acum în faliment dat fiind faptul că pe 30 iunie 2016 s-a finalizat perioada de reorganizare.
Eugen Girigan, administrator special din aprilie 2011, Tribunalul Suceava a deschis procedura de insolvență a SC Drumuri și Poduri SA Suceava și a confirmat planul de reorganizare a societății, precum și programul de plăți așa cum hotărâse Adunarea Creditorilor AGA a SC Drumuri și Poduri SA, a desemnat în calitate de administrator special pe Eugen Girigan având ca atribuții administrarea activității debitorului, sub supravegherea administratorului judiciar, după confirmarea planului de reorganizare.
„Pe durata perioadei de reorganizare, s-au făcut demersuri în scopul obținerii de contracte pentru lucrări de drumuri și poduri, care să asigure realizarea de venituri suficiente, pentru ca la sfârșitul reorganizării, societatea să poată reveni la o activitate normală. Au fost făcute demersuri inclusiv în sensul ca printr-o hotărâre a CJ, în baza negocierii directe, o parte a serviciului de întreținere a drumurilor județene să fie încredințat societății noastre. Din păcate nu s-a putut realiza acest lucru”, a spus Girigan.
Din cei 110 angajați cât avea unitatea în 2011, în prezent mai sunt 9 angajați, din care un inginer de drumuri care contribuie la întocmirea documentelor de specialitate în litigiile pe care le au și restul asigură administrarea și paza bunurilor care mai sunt în patrimoniu.
Girigan a spus că ridicarea de documente în original de către procurorii DNA în primăvara anului trecut face ca activitatea să se desfășoare cu dificultate. El a amintit că unitatea are de încasat creanțe în sumă de 1.870.718,58 lei, conturi curente-1.209.910 lei, conturi în garanții -349.514,89 lei și conturi protecție socială-1.810.000 lei.
La data de 27 iunie 2016, SC Drumuri și Poduri SA are următoarele datorii: furnizori curenți-194.700 lei;rate leasing-2100.000 lei, bugetul de stat-1.068.291 lei, sumă ce este în litigiu cu DGFP Suceava și bugetele locale-417.000 lei.P entru reluarea activității datoriile trebuiau achitate până la data de 30 iunie 2016. Societatea are înregistrată o datorie de 15.990.883 lei.
SC Drumuri și Poduri Suceava are în prezent mai multe litigii pe rolul instanțelor dintre care cele mai principale sunt cu Direcția de Drumuri și Poduri Suceava pentru plata lucrărilor efectuate în 2015, plata organizare de șantier, plată penalități, pretenții teren, anulare act adițional, DCFP Suceava pentru anularea parțială a unui act administrativ, SC Badasav SRL Rădăuți pentru recuperare patrimoniu, SC Dami Prod Com SRL –pretenții, SC Perla Suceviței SRL-pretenții și SC Octanoil Downstream SRL-pretenții.
Odată cu încheierea planurlui de reorganizare la 30 iunie 2016, pentru acționar ar fi două opțiuni, susține Eugen Girigan, administrator special întreprindere individuală, și anume: solicitarea trecerii în faliment și solicitarea de trecere în activitate curență.
El susține că revenirea la activitatea curentă presupune imposibilitatea participării societății la orice fomă de licitație pentru lucrări din cauza datoriilor către bugetul de stat, activarea datoriei către BCR, conform planului de reorganizare, în sumă de 1.450.000 lei la care se adaugă dobânda calculată la zi, refacerea tuturor certificatelor –ISO, program de calitate, certificări produse etc, pentru care este necesară suma de cca 500.000 lei, angajarea de personal pentru desfășurarea activității, achiziția de mașini și utilaje, soluționarea printr-o hotărâre a Consiliului Județean a negocierii directe a serviciului de întreținere a drumurilor județene.