Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Greenpeace România lansează platforma online salvezpadurea.ro pentru raportarea tăierilor ilegale de arbori

salvezpadurea.ro-2Orice persoană poate sesiza autoritățile despre  orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal, prin intermediul noii platforme online salvezpadurea.ro. Proiectul a fost lansat, joi, de organizația Greenpeace România.

Platforma salvezpadurea.ro este și un instrument menit să ofere transparență actului de administrare a pădurilor din România, dar și să contribuie la combaterea fenomenului tăierilor ilegale de arbori.

like-facebookDe pe platforma salvezpadurea.ro sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate, transmite Greenpeace Romania, într-un comunicat.

Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil și Garda Forestieră.

Pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu și de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toți, pentru că pădurile aduc servicii esențiale pentru comunitățile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei, la reglarea circuitului apei și protecția solului. Fără păduri mai bune și mai multe decât cele pe care le avem astăzi nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă și o distribuție echitabilă a beneficiilor derivate. Fără implicarea tuturor, fără mai mulți ochi în pădure, nici nu vom vedea cum vom pierde această resursă de mediu esențială pentru viața noastră ”, spune Valentin Sălăgeanu, coordonator campania de păduri.

Platforma este continuarea firească a Ghidului identificării tăierilor și transporturilor ilegale de arbori realizat anul trecut și completează măsurile menite să răspundă obiectivului Greenpeace România de diminuare a tăierilor ilegale. Ea este de asemenea și o piesă importantă în angrenajul unei administrări responsabile și transparente a pădurilor din România și sperăm să fie un instrument util pentru toți cetățenii care își doresc să se implice atunci când văd nereguli în pădure. În același timp platforma răspunde recomandărilor europene cu privire la comerțul cu lemn (EUTR) așa cum sunt acestea cuprinse în preambulul regulamentului.

Atât platforma cât și Ghidul au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Greenpeace care s-au înscris anul trecut pentru a se implica în campania de protejare a pădurilor din România și cu aportul Gărzilor Forestiere.

Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, în 2015 media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96/zi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*