Cinci cazuri de scarlatină a apărut la o grădiniță din municipiul Suceava. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava susțin că primul caz a apărut pe 21 mai. La Grădinița cu Program Prelungit ABC s-au luat măsuri de dezinfecție și s-au împărțit materiale dezinfectante.
De la începutul acestui an, în județul Suceava, s-au înregistrat 70 de cazuri de scarlatină, cele mai multe la copii de grădiniță.
Boală infecțioasă, scarlatina apare în epidemii, școlile și grădinițele fiind terenul preferat al acestei boli deosebit de contagioase. Acum un secol, era o cauză importantă de deces în rândul copiilor. Astăzi, este aproape inofensivă, datorită tratamentelor corect administrate.
Spre deosebire de varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion, scarlatina – și ea o boală a copilăriei – este cauzată de o bacterie și nu de un virus. Responsabil de apariția ei este streptococul beta-hemolitic de grup A.
Microorganismul se răspândește pe cale respiratorie, fie direct, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc., fie indirect, prin obiecte contaminate (jucării, obiecte de mobilier etc.), ceea ce-l face de neoprit atunci când pătrunde într-o colectivitate de copii.
Ca parinte de copil de gradinita, aveam o singura curiozitate …