Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO! Zeci de mii de oameni prezenți la Hora Bucovinei

bucsoaia hora bucovinei (46)Peste 40.000 de oameni au fost prezenți, sâmbătă și duminică, la cea de a VIII -a ediţie a manifestării devenită deja o tradiție, „Hora Bucovinei”, serbare câmpenească ce marchează urcatul oilor la munte în localitatea suceveană Bucşoaia-Frasin.

Reprezentative au fost stânele din Gura Humorului, Frasin, Breaza, Vama, cea a Cooperativei Agricole „Timineanca”, din Fundu Moldvei. Și standul Direcției Silvice Suceava a fost foarte vizitat de suceveni.
bucsoaia hora bucovinei (1)Evenimentul Hora Bucovinei este dedicat promovării tradițiilor și obiceiurilor specifice stânei turistice din Bucovina. Balmoșul, berbecuțul la proțap, ciorba de miel, dar și urda sau cașul proaspăt au fost la loc de cinste, spre bucuria pofticioșilor care nu au plecat acasă înainte de a gusta din fiecare. Serbarea câmpenească de la Bucsoaia –Frasin a început cu o parada a cailor, a gospodarilor cu tradiție în păstorit, dar și a formațiilor folclorice participante din județ.

Gospodarii din mai multe zone ale Bucovinei au prezentat cai de munte, trăsuri şi portul popular, iar la final o turmă de oi a fost mânată de către ciobani prin mijlocul spectactatorilor. Totul în ambianță de tarafuri şi fanfare.bucsoaia hora bucovinei (2)

Cei prezenţi au putut experimenta ei înşişi o mică parte din viaţa de la stână în zi de sărbătoare şi au mâncat din bucăţele tradiţionale bucovinene pregatite de oameni experimentati cum ar fi balmoșul sau tocănița de porc pregătită cu mult drag de gospodari.

Oficialitățile social democrate au fost primite în fosta tabără de elevi a orașului Frasin, acolo unde déjà a devenit tradiție organizarea acestei manifestări de către autoritățile locale în frunte cu primarul și viceprimarul orașului Frasin, Marinel Bălan și respectiv, Rodica Dobre. Prefectul județului, Constantin Harasim nu a venit, fiind însă prezent, fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu, Florin Sinescu.

bucsoaia hora bucovinei (5)Gheorghe Flutur în camașă tradițională

Liderul liberal, Gheorghe Flutur, a venit îmbrăcat cu o cămașă populară tradițională și a stat de vorbă cu fermierii, dar și cu alți suceveni prezenți la eveniment. Domnia sa a avut alături mai mulți primari și consilieri județeni liberali în exercițiu dar și pe deputații Sanda Maria Ardeleanu și Ioan Bălan. Iubitor și promotor al tradițiilor folclorice din Bucovina, senatorul liberal care candidează pentru un nou mandat la Consiliul Județean Suceava, a fost cel care a inițiat această manifestare, proiectul fiind finanțat în 2008, de Uniunea Europeană.

„Este un eveniment la a VIII a ediție și mă bucur. Este o manifestare care trebuie încurajată și promovată. Aici sunt puse în valoare portul popular, obiceiurile, dansurile și cântecele Bucovinei. În același timp, are menirea de a atrage foarte multă lume pentru că aici vin crescători de animale și gospodari din zona Sucevi dar și din alte județe. Trebuie însă ca aici să fie reprezentate și minoritățile din Bucovina, polonezii, ucrainenii și până la nemți. Sunt bucuros că se continuă acest eveniment și trebbuie făcut mai mult. Voi promova tradiționalul la acest eveniment,pentru că dacă vă uitați în jur e prea mult jur e prea mult kich și nu are ce cauta. Sunt bucuros că sunt alături de sucevenii mei dragi”, a spus Flutur .

Cei prezenți au asistat timp de două zile la spectacole folclorice susținute de Ansamblul Folcloric Profesionist „Junii Sibiului”, un recital cu Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, interpreta de muzică populară Margareta Clipa, Ansamblul Balada Humorului, Ansamblul Moștenitorii Bucovinei, Ansamblul Studențesc Arcanul USV, fanfara din Stamate, taraf din Fundu Moldovei, Ansamblul Flori Vicovene din Vicov, Ansambului din Sadova,Frătăuții Vechi Dor de la Humor, Dolheștii Mici, Grup Folcloric Pădurețul din Cacica, Ansamblul din Pârtești de Jos, ansamblul pe generații din Berchișești dar și alte formații de dansuri populare din județul Suceava și invitați din țară.

Pe lângă cei amintiți mai sus, au mai ținut să fie prezenți primarii din comunele unde au fost amplasate stâni dar și alți invitați cum ar fi edilii din Drăgușeni, Dolhasca, Forăști, Berchișești, Iaslovăț, Moldovița, Fundu Moldovei,Ulma, Horodnic, Vatra Moldoviței și Breaza. Nu a lipsit nici conducerea Direcției Silvice în frunte cu directorul Sorin Ciobanu.

Chiar dacă nu câștigă mult din păstorit, ciobanii spun ca traditia cresterii oilor a fost moștenită și trebuie dusă mai departe.

Ciobanii și producătorii de brânzeturi și-au etalat și au vândut produsele. Turiștii dar și sucevenii s-au declarat încântați de eveniment. Unii dintre ei au venit aici și în anii trecuți iar alții pentru prima dată.

Ursescu Gavril este cioban de ani buni. A venit la manifestare unde și-a improvizat stâna de la Botușul Mare-Fundu Moldovei.

În fiecare an am venit și fac parte din grupul organizatorilor. Avem mai multe sortimente de produse din lemn. Eu cresc 200 de oi și 40 de vaci, fermier în toată regula cum s-ar spune. E timp frumos, bine că vremea ține cu noi și cu toți cei care au venit aici să se simtă bine, să mai uite de griji”, ne-a spus fermierul.


Loading...

loading...

2 Comentarii

  1. Cetatean_turmentat says:

    Camasa lui Flutur este nu traditionala ci de lautar!
    Nu prea are tinere de minte ‘mnealui,ca de unde a luat bundita (in leasing,probabil,daca fiul celui ce i-a dat bundita se alege pe lista de consilieri,stie dumnealui…) trebuia sa-i fi dat si o camasa traditionala,cu instructiuni de folosire…
    Dar lasa ca mai sunt alegeri,hore…

    Răspunde
  2. Cetatean_turmentat says:

    Deci nu ma pot abtine sa nu comunic stimatilor cititori ai organului dvs. de presa cateva impresiuni inedite ,generate de fabuloasa imagine a domnului Flutur,care si-a schimbat bundita cu jderi (despre care a aflat,tot de la dusmani,ca este un model “streiemel-macher…”) si ca,in graba,a comis-o din nou,deoarece primarul din comuna S***** (nu putem spune mai mult deoarece informatia este in lucru!) care i-a procurat bundita si i-a incredintat-o in leasing nu i-a dat si instructiunile de folosire,ceea ce l-a determinat pe domnul Ghita sa o foloseasca ca pe orice buleandra,si anume peste o camasa traditionala de lautar basarabean,rrom din raionul Briceni! De ce nu i-a dat si instructiunile? Pe surse,dzicu unii ca primarul cu pricina asteapta sa vada daca ii iese feciorul consilier judetean,ca bonda-i scumpa,ca folos material pentru sine sau pentru altul,costa de te ustura-n partea din spate a kurului,nu o dai oricui,numai daca acela o merita,daca ma-ntelegeti,ca preten-preten,da’ bonda-i pe bani…
    Acuma,domnul Ghita ametit de privelistea mareata de la Hora Bucovinei a venit cu ceva novatii si inovatii: va face el un festival international,ma gandesc la ceva oaspeti din Regiunea Cernauti dar si de la CDU,de la Germania,cum ar fi,mare lucru sa nu vina si Frau Angela,in costum tirolez,sa ne cante un O-lari-o-larala,din gâtlej (sau din gâltan,cum se zice la baştina bondiţei….)
    Domnul Ghita a evocat si un istoric al zisului festival,ar avea o vechime de cca 8 ani,ceea ce este ezact,dumnealui l-a ctitorit, apoi a fost nu numai ctitor ci si adaugitor,la sfatul unui consilier cultural care avuseseu in trecut sarcini pe langa banditii de extrema dreapta ai natiei,stia totul despre ei,mai ales in urma absolvirii unor cursuri la scoala de turnatori-informatori de la uzinele Vulcan..
    Care i-a sugerat ce potential fantastic reprezinta acest amorţit depozit cultural de la Frasin-Bucsoaia,cum stau dealurile numa’ sa fie scrise cu oi,ce frumos este sa ai tarani cu oi si cai,frumos aliniati,cantand din trambite butaforice manele de Bach si Floarea Cioaca,multe altele…
    Acolo fuseseu primit Carol al II-lea de un alt bukovinean kynky,Teofil Sidorovici,pe la inceputurile dictaturii sale regale care,foarte sec,reprezinta si inceputul regimului de extrema dreapta in Romania,deoarece in acea perioada s-au produs primele excese,mai intai de limbaj,apoi legislative,care s-au desavarsit mai apoi sub regimurile legionar apoi militar…
    Care strasnic ma mira pe mine de ce nu a reactionat nici atunci dar nici mai apoi infatigabila doamna Furtuna,atat de sensibila la aceste mici marlanii criminale&antisemite romanesti…
    Pentru ca imediat,dar imediat,pe zidurile din Suceava au aparut zvastici mari,scrise cu spray-ul,ca sa se stie ca mesajul a fost inteles… Si in timp ce organele se faceau ca ploua, in sensul ca acele zvastici stau si astazi pe aceleasi ziduri,avand aceeasi vechime cu festivalul lui Flutur,potentialul de extrema dreapta a fost frumusel valorificat superior,in sensul ca nu a durat mult si acelasi domn col.(r) Flutur a sponzorizat din banii CJ o lucrare a unui batran legionar ,fost comisar la „românizare”,iar cand cateva voci timide ale victimelor traditionale,evreii, au protestat,domnul Ghita a mentionat in trecat ca el nu stia nici cu kuru’,era la alt festival,de branza sau cetina,iar responsabil cu legiunea ramasese un grad mai mic,recte mr(r) Vasile Ilie,mare om ,mare caracter,pe care poti conta la orice intr-un CJ dedicat valorilor traditionale de dreapta,acum si liberale…
    Iar acel domn consilier cultural de pripas,cu studii facute in fuga calului,a declarat ca pur si simplu el il stia pe Zelea-Codreanu drept entomolog,prindea fluturi,de aia si venea el la Rarau,sa prinda fluturi,nu sa legionareasca,pe-acolo…
    Ca cum sa nu apara poza lui Zelea pe coperta,daca el prindea fluturi iar cartea ierea despre un motan???
    Nu credeti? Nu intelegeti? N-ati auzit?
    Iata:
    http://prntscr.com/b7s097
    http://prntscr.com/b7s0h9
    http://prntscr.com/b7s10u
    …cu precizarea ca pe vremea aceea ofiterii erau acoperiti, dar numai cu sapca.
    Si,in fine,aceasta minunta vedere a dealului pe care va scrie cu oi domnul Flutur,un pic mai tarziu,in prim-plan aflandu-se,pe atunci ,Mariile-Lor,care cu buzdugan,care cu buzduganel,salutandu-i pe stramosii celor care il pupa-n kur astazi pe domnul Ghita,sau care asteapta sa o faca din nou…
    http://prntscr.com/b7s19n
    Caci ce sunt aceste imagini daca nu cumva niste streif-uri din episodul-pilot al magnificului festival „Hora in Bucovina”??
    Care noi ne asteptăm sa apara in curând si poze cu domnul Gheorghe in iţari cu vipuşcă galbenă,dar si cu săgeata liberală sculată,cel puţin in poză.

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*