Fostul șef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuț Vartic, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere de magistrații Tribunalului Suceava. În același dosar, afaceristul Corneliu Ciuchea, administrator al firmei Valea Obcinilor, a primit trei ani de închisoare sub supraveghere, Lucica Botuşanu, administratorul SC Botuşanu Com SRL Fălticeni, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar Filuţă Cerlincă, administratorul pensiunii La Filuţă din Mălini, a fost achitat. Decizia nu este definitivă.
Procurorii au arătata că în zilele de 15 mai, 17 iunie și 5 decembrie 2014, Ionuţ Vartic, în calitate de inspector-șef antifraudă în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava – Serviciul Control Nr. 5, i-a transmis prin sms-uri lui Corneliu Ciuchea, în vederea transmiterii mai departe, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, pe care le obţinuse în virtutea funcţiei sale, devoalând controale inopinate ce urmau să fie efectuate la diverși agenţi economici de către inspectori antifraudă. Scopul acestor divulgări a fost, pe de o parte, încercarea de a proteja operatorii economici agreaţi de Ciuchea Corneliu, iar pe de altă parte de a obţine pentru sine bunuri și foloase necuvenite. În perioada martie – noiembrie 2014, inculpatul Ciuchea Corneliu a pretins și a primit de la inculpata Botușanu Lucica suma totală de 90.000 lei, în tranșe lunare de câte 10.000 lei, lăsând-o să creadă că, prin influenţa pe care o are asupra unui funcţionar public neidentificat numit <Doctorul>, ar putea determina protejarea firmei acesteia din urmă în ceea ce privește controalele fiscale. Pe 15 mai 2014, Ionuț Daniel Vartic a devoalat, către Corneliu Ciuchea, date confidenţiale privind organizarea unui control inopinat la un complex comercial situat în zona industrială a municipiului Suceava, de către inspectorii DRAF Suceava.
Divulgarea a avut drept scop asigurarea protecţiei unei societăţi comerciale cu care Ciuchea Corneliu derula activităţi comerciale și care avea două puncte de lucru în complexul respectiv. Procurorii DNA susțin că pe 17 iunie 2014, şeful Serviciului Nr. 5 din DRAF Suceava i-a transmis administratorului firmei Valea Obcinilor informaţii confidenţiale prin intermediul cărora a dezvăluit date despre acţiunile de control în teren pe care echipele de inspectori antifraudă urmau să le desfășoare pe raza municipiului Fălticeni, iar după ce a primit aceste date, Corneliu Ciuchea a contactat-o pe Lucica Botuşanu și a avertizat-o despre sosirea echipelor de inspectori. Informaţia a ajuns imediat şi la urechile celorlalţi agenţi economici, parteneri de afaceri.
De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2014, Filuţă Cerlincă, cu ocazia desfășurării unei petreceri (botezul fiicei lui Vartic), inculpatul Vartic Ionuţ Daniel a acceptat oferta inculpatului Cerlincă Filuţă de a beneficia, în mod gratuit, de cazarea invitaţilor în cele 17 camere și 5 apartamente ale unui complex turistic, administrat de acesta din urmă, ajutându-l astfel în activitatea infracţională pe omul de afaceri și cauzând firmei un prejudiciu în cuantum de 3.345 lei.
„ Instanța a decis ca pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Vartic Ionuț Daniel trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte, la Serviciul de Probaţiune Suceava la datele fixate; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, inculpatul va fi obligat să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Suceava sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava (instituţie ce va fi desemnată de Serviciul de Probaţiune Suceava) pe o perioada de 60 zile, în afara orelor de program, precum şi în zilele nelucrătoare, afară de cazul în care datorită stării de sănătate nu poate presta această muncă. Instanța atrage atenţia inculpatului să aibă o conduită în afara ilicitului penal, întrucât, în cazul comiterii de infracţiuni, suspendarea executării pedepsei se revocă şi se dispune executarea acesteia. Totodată, se atenţionează inculpatul Vartic Ionuţ Daniel că, în cazul în care nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce-i revin pe durata termenului de supraveghere, se va revoca suspendarea şi se va dispune executarea pedepsei. În temeiul art. 72 Cod penal, deduce din pedeapsa rezultantă ce i-a fost aplicată inculpatului Vartic Ionuţ Daniel prin prezenta hotărâre, durata reţinerii, precum şi durata arestului la domiciliu, de la 06.02.2015 la 07.04.2015. Constată că măsura preventivă a controlului judiciar dispusă de judecătorul de cameră preliminară prin încheierea din 6.04.2015 faţă de inculpatul Vartic Ionuţ Daniel, a fost revocată prin încheierea din 21 iulie 2015 a Tribunalului Suceava, definitivă prin decizia penală nr. 107 din 24.07.2015 a Curţii de Apel Suceava. Ridică măsura sechestrului asigurator instituit în sarcina inculpatului Vartic Ionuţ Daniel prin ordonanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei din data de 20.03.2015 în vederea confiscării speciale a sumei de 5.796 lei şi a recuperării prejudiciului în sumă de 1.672,50 lei (în total 7.468,50 lei) de la inculpat, prin poprirea sumei de 5.796 lei şi a sumei de 1.672,50 lei (în total 7.468,50 lei)”, se arată în decizia instanței.