Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Cele mai bune sarmale de Paște se fac în Bucovina. Vezi rețeta originală!

sarmale bucovinaSarmalele, numite și galuste in zona Bucovinei, au un anumit specific: sunt mari, nu „inghesuite” ca in alte pati ale tarii, de obicei facute in oale de lut si date in rola sau in cuptor, obligatoriu la foc mic, potrivit bucovinacazare.ro.

like-facebookIngrediente: 1,2 kg carne de porc mai grasa, cam 1,5 sau 2 cani de orez, 2 cepe, putina untura, 150 gr slanina afumata (obligatoriu), cateva oase cu ceva afumatura pe ele, 2 linguri pasta de tomate, sare piper dupa gust (1,5 sau 2 linguri rase de sare si 1 lingura rasa de piper), 12 crengute cimbru uscat, 1 varza murata cu frunze subtiri. Preparare: ceapa se toaca marunt si se caleste in untura, orezul se spala in cateva ape. Carnea tocata,

peste care se adauga slanina afumata taiata marunt in cuburi mici, se amesteca cu ceapa calita, orezul, sarea si piperul. Daca este prea legata sau vartoasa compozitia, se poate adauga si putina apa, jumatate de cana maxim. Se aleg frunzele de varza care se spala/clatesc in apa rece, pentru a li se mai lua din gustul sarat, iar in fiecare frunza se pune cate o lingura din umplutura obtinuta anterior si se ruleaza. Intro oala potrivit de adanca, la fundul careia sau pus cateva bete de lemn spalate bine (ca sa nu se prinda sarmalele), se aseaza un rand de varza murata tocata, apoi un rand de sarmale (galuste), printre ele strecuranduse si oasele cu afumatura. Procedeul se repeta pana se umple oala.

Peste ultimul rand de sarmale (galuste) se pun cimbrul si cateva boabe de piper, apoi se acopera cu foi intregi de varza murata. Se toarna apa si chiar putina zeama de varza, cat sa cuprinda compozitia (dupa gust, se poate pune si o canita de vin alb sec), apoi se aseaza oala sa fiarba la foc mic. Dupa ce mai scade zeama (circa 1 ora de la momentul de fierbere), se iau foile de varza de deasupra si se adauga si pasta de tomate subtiata cu apa calda, se adauga din nou foile de varza care acopera galustele (sarmalele) si se lasa sa fiarba, tot la foc mic, inca 1 sau 1,5 ore (oala cu sarmale/galuste poate fi pusa la foc mic pe aragaz sau la cuptor). Dupa ce zeama a mai scazut si foile de varza de deasupra sau uscat si rumenit ( se rumenesc doar daca au fost tinute la cuptor), sarmalele sunt gata.

Mod de servire: sarmalele se servesc calde, stropite cu smantana, alaturi de mamaliguta fierbinte.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*