Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO! Miei ieftini, cumpărători puțini. Vezi cât costă kilogramul de carne de miel la Suceava!

miel 3Preţurile la carnea de miel, în judeţul Suceava, snt mai mici cu 5-7 lei faţă de cele de anul trecut. Kilogramul de miel la carcasă în hala deschisă special în Piața Centrală a Sucevei se vinde cu prețuri cuprinse între 18-20 de lei. Prețul este mai mic față de 2015, însă chiar și așa sucevenii nu se înghesuie să aibă pe masa de Paște carne de miel.

Șuiu Ana din Ițcani-Suceava a pregătit pentru acest an, special pentru Paște, 50 de miei și speră să îi vândă pe toți.

La stână, avem fătați 100 de miei, dar 50 îi sacrifică, restul îi păstrăm să înlocuim oile bătrâne. A scăzut prețul la carnea de miel, dar mulți vin și doar privesc. Mai negociem, dar nici așa”,  ne-a spus femeia.

Și Aurel Dolceanu susține că prețul a scăzut, dar cumpărătorii în cele două zile de când a ieșit la comercialializare cu mielul la carcasă au apărut cam „ici-colea”.

mielAm 400 de oi la stână, mielul la carcasă e la preț mic față de cât ne chinuim cu creșterea oilor. Am avut 150 de miei de la oi acum în primavară fătați și 100 îi tăiem spre vânzare. Sperăm să îi vindem”, a spus femeia.

De asemenea, un kilogram de carne de miel poate fi vândut şi cu 15 sau 16 lei, dacă animalul este cumpărat direct de la stână şi apoi sacrificat într-un abator autorizat.

Condiţii pentru sacrificarea mieilor sau iezilor

Legislatia actuala prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu exceptia celor sacrificati pentru consum in gospodarie, sa se poata realiza numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunastarii animalelor, sau in centre de taiere temporare care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub controlul medicului veterinar repartizat;
– carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate.
Carnea de miel sau ied – care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscripţionate urmatoarele:
–in partea superioara „ROMANIA” cu majuscule sau codul ISO al ţarii „RO”;
– in centru numarul de autorizare acordat de ANSVSA;
– in partea inferioara abrevierea: CE cu majuscule.
like-facebook
Carnea de miel sau ied – care provine din marcarea carnii de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*