Consilierii judeţeni au decis, vineri, în unanimitate, la propunerea președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, de a acorda bani din fondul de rezervă pentru căminul de bătrâni de la Solca.
Alocarea banilor va fi votată luni, când consilierii se vor întâlni într-o ședință extraordinară. Situația celor 70 de bătrâni de la Solca a fost adusă în atenție de liderul de sindicat Sanitas din Solca, Elena Repciuc.
La Căminul de bătrâni de la Solca situația în care se zbat angajații, dar și cei 70 de bătrâni instituționalizați aici este una alarmană. Deși numărul de angajați este infim față de numărul de persoane vârstnice cu probleme, s-a ajuns până acolo încât se apelează la preoți care donează mâncarea de la praznice.
„Este un singur bătrân din Solca în grija noastră, și acesta este singur, imobilizat la pat în rest, așa cum a fost înființat acest cămin prin reorganizarea Spitalului Orășenesc, aici au fost aduși bătrâni în baza uni program național. Și dacă până anul trecut beneficiam de o subvenție pe persoană, aceasta a dispărut din acest an. Am apelat la preoți care fac donații pentru cămin pentru a ca doua zi să ai cu ce să faci mâncare. Biserica din Arbore ne-a adus cartofi și așa am avut ce curăța pentru mâncare la bătrâni. Am depus memoriu al Consiliul județean Suceava și am solicitat bani din Fondul de Rezervă, am depus aceelași memorii la Guvern dar și la Ministerul Muncii. Energia electrică nu a fost achitată din luna februarie. Salariile sunt foarte mici ca să nu mai vorbim de tichetele de masă …. Avem o asistentă medicală la 50 de bătrâni pe tură, în total sunt 5 astfel de adre meidcale, 2 infirmiere, un bucătar Îngrjorător și înfiorător aș putea spune. Să nu omitem că apar și cheltuieli neprevăzute care trebuie realizate și achitate. Facem economii dar acum nu mai este de unde. Atunci când era spital, am lucrat trei luni fără salarii însă într-un stat democratic și într-o țară care se vrea europeană sistemul social și medical ar trebui să fie altul”, a spus Elena Repciuc.