Luni 20 Ianuarie 2025, Actualizat acum 19 zile 12:00 am

FOTO! Arbuștii și gazonul de la Pepiniera Salcea au ajuns în toată țara. „Ceea ce producem noi se potrivește climei, puieții noștrii sunt mai rezistenți”

pepiniera salcea (16)Direcția Silvică Suceava, cu tot cu Pepiniera de la Salcea, deţine un număr de 273 pepiniere silvice, din care 62 pepiniere permanente cu răşinoase, două pepiniere de foioase şi 209 pepiniere cantonale. Pepiniera de la Salcea nu se limitează, însă, să livreze doar puieţi pentru reabilitarea fondului forestier, ci pune la dispoziție o gamă variată de arbuști ornamentali și rulouri de gazon.

Suprafața totală a subunității de la Salcea a Direcției Silvice se întinde pe o suprafață de 55 de hectare. Aici sunt produși anual puieți forester din specii de foioase cum ar fi salcâm, plop, salcie, stejar, gorun, frasin, paltin etc.

Potrivit ing silvic Andi Butnaru, anual sunt produse numeroase specii de puieți ornamentali între care specii de foiose de arbuști și arbori, de la varietăți diferite de garduri vii până la arbori de talie mare formați pentru folsirea aliniamentelor și parcuri precum și rulouri de gazon. La secțiunea pomi de Crăciun, aici se produc brazi argintii, duglas, molid argintiu, brad de caucaz, dar și pin, ienupăr, tuia.

pepiniera salcea (18)De-a lungul anilor am făcut trei varietăți de rulou de gazon; fin, sport și de secetă. Oamenii caută varietăți de brad și molid argintiu, molid Canadian și încă vreo 20 de varietăți între care tuia și ienupărul”, a spus silvicultorul Andi Butnaru.

În 2016, din Pepiniera Silvică de la Salcea au plecat către Ocoalele Silvice de Stat și private peste 800.000 de puieți forestieri. La puieți ornamentali–peste 20.000 de puieți. Ruloul de gazon, acesta variază de la 1 ha la 3 ha. În ce privește munca în pepinieră, se lucrează cu muncitori permanenți care déjà au învățat din tainele tehnologiei fondului forestier. În perioada în care școlile sunt în săptămâna „Școala Altfel” la pepinieră vin elevi și fac activități de voluntariat.

Și studenții Facultății de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava desfășoară practica în cadrul acestei subunități a DS.
Pepiniera de la Salcea datează din anul 1963, fiind una din principalele subunități care producea anual 5-6 milioane de puieți care ajungeau să fie plantați în toată țara. Legislația s-a schimbat între timp dar și aclimatizarea puietului pe aceste zone s-a schimbat.

like-facebook„Dacă a fost o perioadă când românii erau tentați să cumpere de la privați puieți dar și arbuști sau arbori ornamentali, au început să se convingă că ceea ce producem noi se potrivește climei, puieții noștrii sunt mai rezistenți și fac față vremii. Am produs rulou de gazon care a ajuns în județul Neamț, la fabrica de înghețată de la Suceava, la RNP-Romsilva, Lidle etc”, a mai spus Andi Butnariu.

Cei care sunt interesați de oferta puieților produși la Pepiniera din Salcea pot afla detalii pe www.pepinierasalcea.ro.


Loading...

loading...

3 Comentarii

  1. Buna ziua, as dori rulou de gazon . Cat Costa mp?
    Am sunat dar nu raspunde nimeni. Va rog sa ma contactati.
    Tel 0731843360
    Multumesc

    Răspunde
  2. ISTRATE SABINA says:

    BUNA ZIUA.DORESC SA ACHIZITIONEZ 45 BUC TUIA OCCIDENTALIS SMARALD.VA ROG SA MA CONTACTATI LA NR DE TEL 0745828257.VA MULTUMESC ANTICIPAT.

    Răspunde
  3. Ofertele de pret le puteti gasi pe site-ul: http://www.pepinierasalcea.ro, iar comenzile sau eventualele detalii le puteti primi la nr. de telefon 0751164370.
    Cu stima.
    Andi Butnaru

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*