Compania Națională a Uraniului a decis să închidă timp de 9 luni mina de uraniu din comuna suceveană Crucea, ultima exploatare de uraniu încă activă din România, după ce și-a pierdut singurul client, Nuclearelectrica, care a preferat să cumpere uraniu mai ieftin din Canada.
În schimb, vor fi începute lucrările la o nouă carieră la Tulgheș, în județul Neamț care însă nu se știe când vor fi gata.
Conducerea companiei a anunțat că, în prezent, costurile sunt mai mari în comparație cu cele de pe piața internațională pentru că actuala mină de la Crucea este pe cale de epuizare.
În aceste condiții, aproximativ 600 din cei 1.200 de angajați ai companiei vor fi disponibilizați în acest an. Angajații care vor rămâne fără servicii urmează să primească până la 12 salarii compensatorii.Mina de la Crucea furnizează cea mai mare parte a cantității de uraniu necesară centralei de la Cernavodă.Încă din anul 1983, de la Crucea se extrage zăcământ de uraniu.
Cândva, aici lucrau mii de mineri. În prezent, peste 600 de angajaţi se expun zi de zi la radiaţii şi la alte pericole din subteran, totul ca România să producă energie nucleară prin forţe proprii. La sfârşitul anului trecut, însă, Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului, deţinătoarea exploatării de la Crucea.
Cert este că sute de familii vor rămâne fără un loc de muncă iar uraniul despre prețul cu care este adus știu doar cei care au bătut palma pentru contract pentru că minerii de rand nu vor ști nicioadată ce este în spatele acestei decizii de închidere a Exploatării Miniere de la Crucea.