Polițiștii au efectuat 51 de percheziții domiciliare, iar 9 persoane au fost reținute pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.
Marți, 5 martie, polițiștii Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Neamț, sub coordonarea procurorilor DIICOT — Biroul Teritorial Neamț, au efectuat 51 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț, București, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara și Maramureș, pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în crearea de mecanisme evazioniste și controlul societăților comerciale de tip fantomă.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 — 2015, mai multe persoane ar fi creat fictiv ori ar fi preluat direct sau prin interpuși numeroase societăți comerciale, ce ar fi fost folosite în scopul emiterii către beneficiari a unor facturi. Prin acestea, se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri sau prestarea unor servicii de valoare foarte mare.
Emiterea acestor facturi ar fi servit atât scopului diminuării bazei impozabile și implicit a sumelor datorate bugetului de stat, dar și în scopul creării unei aparente justificări a virării în conturile societăților comerciale a unor sume importante. Banii erau ulterior ridicați de către membrii grupării, prin transferarea acestora în alte conturi ale aceleiași societăți comerciale, pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor de la ATM-uri.
Astfel, în perioada 2012-2015, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu aproximativ 16.000.000 de euro.
Au fost puse în aplicare 58 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la audieri, în vederea dispunerii măsurilor legale.
În urma documentării activității infracționale, au fost reținuți nouă bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 65 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, față de aceștia Tribunalului Neamț dispunând măsura controlului judiciar.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
La activități au participat peste 130 de polițiști din cadrul structurilor de combaterea a criminalității organizate din București, Craiova, Galați, Ploiești, Iași, Suceava, Ilfov, Serviciilor de Combaterea Criminalității Organizate Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Buzău, Vrancea, Hunedoara, Maramureș, sprijiniți de jandarmi și au fost angrenate 105 autoturisme.
În cauză există că suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2015 inculpații Trifan George și Trifan Vasile au inițiat un grup infracțional organizat în care au fost cooptați ulterior și alți suspecți specializat în construcția unor scheme infracționale complexe, prin care să se obțină atât beneficii materiale importante, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, cât și spălarea banilor rezultați din săvârșirea acestei infracțiuni.
Grupul infracțional organizat de către suspecți a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuși a numeroase societăți comerciale care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesați a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri ori prestarea unor servicii de valoare foarte mare.
S-a reținut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit a bazei impozabile și implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe și impozite cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăților comerciale folosite a unor sume importante de bani.
Ulterior, sumele de bani au fost ridicați numerar de către membrii grupului infracțional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realității (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societății comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul ‘achiziții materiale’, fără ca ulterior să fie prezentate unității bancare documentele justificative cu privire la așa zisele achiziții.
O a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiași societăți comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupului infracțional au creat un lanț de societăți comerciale care aveau o aparență de bonitate (o perioadă de tranzacții licite de mică anvergură) în timp ce alte societăți au fost create direct în scopul în scopul infracțional arătat.
Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracțional este de aproximativ 16.000.000 euro.
La data de 06.04.2016 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Biroul Teritorial Neamț au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Mihai Stan, Mihai Toma, Georghe Eugen Cristian, Bușe Paul, Vlasă Ionuț Ciprian, Horpos Alexandru, Misăilă Gheorghe Dan, Trifan George și Trifan Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.
Față de toți inculpații cercetați, instanța a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar.