Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Localnicii din Liteni: Ne-au omorât cu impozitele

liteniDe la oraș la comună, impozitele fac diferența. Referendumul din orașul Liteni, care va avea loc pe 17 aprilie, ar putea schimba fața Unității Administrativ Teritoriale în sensul că localnicii din Liteni și satele arondate ar putea fi de acord cu revenirea la statutul de comună.

Chiar dacă autoritățile locale au depus eforturi pentru a schimba cât de cât gradul de confort al locuitorilor, localnicii nu se pot, nici pe departe, numi „orășeni”. Mai mult, 70 la sută din populație se ocupă cu agricultura deși unei localități urbane acest procent ar trebui să fie atribuit unui domeniu economic sau industriei.
like-facebook
Intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal de la începutul anului i-a adus în situația pe oameni să se întrebe cu ce au greșit atunci când comuna lor a ajuns tot prin referendum, dar nu prin unul, ci prin două la statul de oraș și cu ce au greșit și acum când s-au trezit cu taxele și impozitele mărite și de un trai și confort mai bun nici vorbă.

timoftePrincipalele avantaje odată cu revenirea la statutul de comună sunt: reducerea taxelor și impozitelor locale, posibilitatea accesării de fonduri europene pentru mediul rural, accesul mult mai facil la fondurile guvernamentale pentru dezvoltare rurale. Există însă și o serie de dezavantaje.Un exemplu ar fi și micșorarea numărului de polițiști însă localnicii susțin că și atunci când erau 3 sau 4 în comună nu aveau mulltă activitate.  Locuitorii orașului își amintesc cum li s-a promis canalizare, apă, spital, tribunal, fabrici pentru locuri de muncă de către conducerea județului de atunci dar și de fostul primar.

Îmi amintesc că nu a fost întrunit numărul de persoane cu drept de vot care să fie de acord să devenim orășeni la primul referendum și s-a mai făcut unul. Umbla primarul și fostul președinte de CJ de atunci din casă în casă și câte promisiuni nu s-au făcut și nimic… Acum plătim impozit și mai mare”,  ne-a spus unul din localnici.

La fel spune și Gheorghe Timofte (foto stânga), în vârstă de 74 de ani, care ne-a dezvăluit că a locuit 25 de ani în Iași și 25 de ani în Piatra Neamț. A avut condiții de trai de oraș, de viața urbană.liteni1

„Ne-au omorât cu impozitele. Nu se poate așa ceva. Nu avem nici pe departe un confort de trai urban. Voi merge la referendum pentru că trebuie să redevenim comună, nu să fim făcuți la apelul bocancilor cum s-ar spune. E o rușine să trăim ca într-un sătuc și să plătim din bruma de pensie impozite la stat pentru un confort de care nu știm dacă vom beneficia vreodată”,  a mai spus Gheorghe Timofte.

O altă „orășeancă” a spus că infrastructura este încă cu pământ în zona unde locuiește. Nu a fost niciodată asfalt și nu știe dacă va fi vreodată. A vândut casa din Suceava pentru a fi aproape de fiică și ginere în Liteni. Maria Ionesi susține că dacă ar fi știut că va călca prin noroaie și va vedea cum taxele și impozitele sunt aceleași ca la Suceava nu își vindea locuința din municipiul reședință de județ.

Maria Ionesi

Maria Ionesi

„ Vom merge la referendum cu toată familia. E viața la țară aici, nu viața la oraș. Am vândut casa din oraș crezând că Liteniul fiind oraș să avem același confort. Nici vorbă”, a spus Maria Ionesi.

Locuitorii din orașul Liteni și satele aparținătoare sunt așteptați în data de 17 aprilie la secțiile de votare să spună dacă sunt de acord ca orașul Liteni să redevină comună.

 

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*