Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Raed Arafat, la Suceava: Este primul județ din România care îmi acordă titlul de cetățean de onoare

raed arafat inaugurare upu suceava (44)Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la inaugurarea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava că se simte onorat de acordarea titlului de cetățean de onoare al județului, fiind prima de acest fel din România care i-a fost acordată de când se află în țara noastră. Domnia sa a amintit că nu a realizat sistemul medical de urgență singur ci a avut nevoie de oameni și de o echipă.

like-facebook„Mă simt onorat. Este primul județ din România care îmi acordă titlul de cetățean de onoare. Consider această diplomă ca o recunoaștere pentru efortul tuturor celor care lucrează cu mine pentru că singur nu poți face niciodată nimic, poți veni singur cu o idee, dar ai nevoie de oameni în jurul tău ca să pui în practică acea idee, să o realizezi. Ai nevoie de echipă, de oameni care să creadă și să sprijine acea idee, și am avut norocul ca pe parcursul celor 26 de ani să am întotdeauna pe cineva lângă mine care să creadă și care să meargă mai departe dar și care să sprijine indiferent de modalitate încât să ajungem cu sistemul de urgență unde suntem astăzi. Suntem la masă autorități județene, locale, medici, manageri de spital, colegi din alte județe, pompieri pentru că sistemul de urgență ne-a adus pe toți la o masă cu un singur interes. Asta este să servim cât mai bine pe cei care au nevoie. Astăzi, asistăm la un pas major pentru Suceava și pentru medicina de urgență. Noul UPU la care toți ați participat la realizarea lui în final chiar dacă pentru medici înseamnă o atmosferă mai bună de lucru și un nivel de lucru mult mai bun, cred că cel mai important este însă pentru pacienți. Ați făcut ceva și veți spera să nu ajungeți aici dar ați făcut pentru cei care în final au nevoie de acest sistem medical și de acest serviciu. Eforturile făcute de Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne ,de autoritățile județului Suceava,de toți colegii care lucrează în sistem,eforturile au făcut ca în Suceava să aveți deja, modelul de intervenție aproape complet-mașină de mobilă funcțională .Sunt convins că vor veni și alte județe să vadă ce ați făcut, ca să preia din experința dvr.ptr ei.Toate acestea arată că se poate și că cine spune că nu se poate să faci, că nu se poate să realizezi înseamnă că nu vrea să facă.Deci, în echipă putem ajunge unde s-a ajuns astăzi, aici”, a spus Arafat.

Domnia sa a amintit că în România este în derulare un program al Băncii Mondiale prin Ministerul Sănătății, iar pe lângă dotările pe care le are deja UPU Suceava, vor mai veni și alte echipamente.

„Normal orice mai este nevoie în completarea dotării Spitalului Județean Suceava la nivel de UPU o să primiți prin dotările care vor veni prin programul Băncii Mondiale în cursul acestui an și anul viitor. Efortul făcut este întotdeauna răplătit și cu mai mult pentru cei care au reușit să realizeze ceva. Mesajul domnului ministru al Sănătății și al meu către dvr., se rezumă la următoarele felicitări, succes și la mai mare.Să nu uitați că în zona de aici și vorbesc de Suceava dar și de Iași ,noi am făcut și niște pași către Republica Moldova. În acest an, Republica Moldova va moderniza și dota cu două Unități de Primire a Urgențelor pe fonduri transfrontaliere,una la Bălți și una la Chișinău.Sunt convins că expertiza pe care o aveți împreună cu doamna Cimpoieșu o să însemne foarte multe pentru că s-a văzut deja, că acolo s-au făcut pași mari în domeniul sistemului de urgență, pași pe care nu au fost făcuți acolo dacă nu era modelul din România care să vină să-l vadă și să avem schimuri de experieță ca să-l poate adopta și ei. Așa că impacul nu este este numai pentru județele din România ci și pentru colegi noștrii din Republica Moldova”, a conchis Arafat.

Pacienţii care sosesc la UPU vor primi câte un abţibild de diverse culori, în funcţie de gravitatea afecţiunii şi codul de triaj. Pacienţii vor fi preluaţi astfel: Cod Roşu – vor fi văzuți imediat de doctor şi asistent, Cod Galben – vor fi văzuți imediat de asistent şi în 15 minute de doctor, Cod Verde – vor fi văzuți de asistent şi de medic în 30 de minute, Cod Albastru – de asistent şi în 60 de minute de medic şi Cod Alb – de medic şi asistent în două ore. Triajul este esenţial pentru activitatea UPU pentru că reglementează modul încadrării unui pacient într-un grad de urgenţă.
Unitatea de Primire Urgenţe SMURD din spital este singura de acest gen din judeţul Suceava şi deserveşte peste 700.000 de locuitori. În anul 2015, în UPU s-au prezentat 93.273 de persoane, dintre care 25.721 au fost copii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*