Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Polemici în CJ de la proiectul privind transferul terenului pe care se construiește depozitul de deșeuri de la Pojorâta

proboteanu CJConsiliul Județean Suceava a votat, joi, cu 30 de voturi pentru și trei abțineri proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public al comunei Pojorâta în domeniul public al județului Suceava a unui bun imobil-teren în suprafață de 9 ha. Proiectul a primit avizul favorabil al comisiilor din cadrul Consiliului Județean.

„Acest proiect a fost supus pe odinea de zi, fiind o ședință publică. Totodată, acest proiect a fost supus dezbaterii publice în nenumărate rânduri de către Consiliul Județean Suceava. Există o documentație extrem de largă care s-a derulat în perioada 2008-2012. Toate standardele UE au fost respectate, așa că a primit avizul”,  a spus Rădulescu.

După ce a vorbit despre istoricul acestei gropi ecologice și despre importanța finalizării acesteia, s-a înscris la cuvânt de la Sorin Grădinaru de la Asociația Biosilva care a solicitat amânarea luării acestei decizii dat fiind faptul că există pe rolul instanțelor un proces pe rol.

as pojorata„Așa cum s-a procedat în ședința Consiliului Local Pojorâta, așa se procedează și astăzi, noi am trimis o solicitare CJ, a respins hotărârea Tribunalului Suceava și a anulat hotărârea Consiliului Local Pojorâta, vă propun să amânați acest punct de pe ordinea de zi de astăzi, și să invitați cetățenii din Pojorâta și din județ la o dezbatere publică serioasă și reală asupra acestui proiect pentru că există multe critici. Noi am realizat anul trecut o dezbatere publică la care a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor iar dumnealui spunea că dacă se găsește baza legală să oprim acest proiect, el o va face. Se pare că baza legală a fost, avem o decizie a Curții de Apel Cluj, avem o decizie definitivă și irevocabilă și totuși s-au găsit niște soluții. În acest context, vă propun să amânați acest proiect și să faceți într-adevăr dacă vă doriți acest lucru pentru județul Suceava, o consultare publică reală. Noi avem sondaje de opinie care ne arată foarte clar că cetățenii comunei Pojorâta nu sunt de acord cu acest proiect, că cetățenii județului Suceava nu sunt de acord cu acest proiect cu toate că cetățenii sut trecut în acel proiect al deșeurilor ca beneficiari. Atâta timp cât beneficiarii nu pot fi de acord cu acest proiet,vă rog frumos să acționați și în consecință cu acest lucru”, a spus președintele Asociației Biosilva.

Pe de altă parte, domnia sa a mai subliniat că nu i se pare normal, corect și moral ca în momentul în care „dvs. faceți o hotărâre de trecere a acestui teren astăzi, în condițiile în care 95 la sută din lucrări sunt realizate acolo, aș vrea să știu și eu cine răspunde pentru perioada în care lcrările s-au realizat lucrările în mod ilegal. Este foarte clar faptul că toate avizele care s-au dat ,au fost în baza unei hotărâri care a fost anulată. Cine își asume în mod public acest lucru? Și dacă suneți de acord cu acest proiect să fie amânat. Nu aș vrea să ajungem în stradă așa cum s-a procedat și în cazul tăierilor ilegale din păduri.Opinia publică este foarte sensibilă”.

După ce l-a ascultat, șeful administrației județene i-a spus reprezentantului Biosilva să nu folosească sintagma groapă de gunoi pentru că „gropile de gunoi au fost închise, noi am construit două depozite ecologice fără a intra în contradicție cu vreun locuitor al Sucevei”.

La rândul său, consilierul județean Constantin Proboteanu a spus că la proiectul de hotărâre ar fi trebuit atașate și hotărârile Tribunalului Suceava și Curții de Apel precum și motivarea acestor hotărâri.

Se fac demersuri pentru anularea deciziei instanței din Cluj. Se vorbește de o minută între Consiliul Județean Suceava și Consiliul Local Pojorâta, dar care nu este la dosar. Nu cred că există atâta vreme cât nu este la dosar. Avem convingerea că cei de la Pojorâta sunt de acord cu transferul acestui teren?”, a spus Proboteanu.

Secretarul CJ, Petru Tănasă, a spus Tribunalul Suceava a respins solicitarea reclamanților, proces ce a dat câștig de cauză la apel la instanța din Cluj reclamanților, motivat de faptul că la vremea respectivă nu au fost consultați cetățenii cu privire la proiectul de hotărâre.

„După părerea mea trebuiau consultați cu privire la proiect și nu cu privire la proiectul de hotărâre, acesta este un act administrativ. S-a făcut acea dezbatere publică în 2009 când s-a dezbătut autorizația de mediu. Faptul că la un an de zile s-a uitat că a fost acea consultare publică … Am solicitat strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Cuj pentru că este puțin probbail să avem câștig de cauză acolo dat fiind faptul că președintele completului de judecată este și președintele Curții de Apel Cluj”,  a spus Tănasă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*