Violența continuă în școlile din județul Suceava. Potrivit unor date ale Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, în perioada 14 septembrie 2015 – 05 februarie 2016, la nivelul județului Suceava, au fost sesizate 20 infracțiuni, cu una mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Majoritatea faptelor au fost comise în incinta unităților de învățământ (17 infracțiuni), zone unde forțele de ordine (poliție, jandarm, poliție locală) nu pot monitoriza, interveni și preveni incidentele.
Din totalul sesizărilor, 9 infracțiuni au fost comise în mediul urban și 11 în mediul rural. La comiterea acestor infracţiuni au participat ca autori 20 elevi, iar ca victime ale infracțiunilor 18 persoane au fost din rândul elevilor.
În structura infracţiunile sesizate, ponderea o dețin faptele de loviri sau alte violențe cu 60% (respectiv 12 fapte) urmate de cele 5 infracțiuni de vătămare corporală din culpă, (25%), 1 de distrugere și 2 de altă natură.
Infracțiunile sesizate în mediul școlar au fost înregistrate în: municipiul Câmpulung Moldovenesc (3 infracțiuni de loviri sau alte violențe și 1 de distrugere); municipiul Fălticeni (1 infracțiune de loviri sau alte violențe și 1 de altă natură – vătămare corporală); municipiul Rădăuți -1 faptă, de loviri sau alte violențe; municipiul Vatra Dornei -1 faptă, de vătămare corporală din culpă; orașul Siret- 1 faptă, de loviri sau alte violențe; mediul rural din zona municipiului Vatra Dornei (4 de vătămare corporală din culpă și 1 de loviri sau alte violențe) mediul rural din zona municipiului Suceava -2 fapte, ambele de loviri sau alte violențe; mediul rural din zona municipiului C-lung Moldovenesc-2 fapte, ambele de loviri sau alte violențe; mediul rural din zona municipiului Rădăuți -1 faptă de altă natură (port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase); mediul rural din zona orașului Gura Humorului – 1 faptă de loviri sau alte violențe.
Cele mai multe au fost infracțiunile de lovire și alte violente sesizate au avut un caracter spontan, unele având drept cauză joaca elevilor (bruscări, loviri cu bulgări de zăpadă, etc.); majoritatea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă s-au produs prin autoaccidentări, în timpul orelor de educație fizică, sau în timpul recreației.
„Totodată, la nivelul I.P.J. Suceava au fost identificate și unele cauze favorizatoare comiterii infracțiunilor din mediul școlar, respectiv: lipsa unor măsuri eficiente de pază şi control acces la unele unităţi în învăţământ, conform Legii nr.333/2003 modificată; nerespectarea regulilor de acces în incinta unităţilor de învăţământ, conform regulamentelor de ordine interioară; numărul mare de minori lăsaţi fără supraveghere, pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate; anturajul, teribilismul, consumul de alcool, sau substanțe halucinogene în rândul tinerilor; proliferarea violenţei în mass-media prin prezentarea diverselor evenimente cu impact violent”, susțin reprezentanții IPJ Suceava.
Pentru asigurarea ordinii şi siguranţei în zona unităţilor de învăţământ, precum şi pentru reducerea fenomenului infracţional, subunitățile de poliție și-au planificat zilnic agenți de poliție care să fie prezenți în zonele și pe căile de afluire și defluire a elevilor și cadrelor didactice.
La aceste măsuri sunt angrenate efective de ordine publică, poliție rutieră și investigații criminale, agenții secțiilor de poliție rurală și ai posturilor de poliție comunale, precum și efective de jandarmi și poliție locală.