Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Trei administratori de firme, din Suceava, trimiși în judecată pentru că au țepuit statul

trimis in judecataTrei administratori de firme din județul Suceava au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru evaziune fiscală și complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală.

Este vorba despre Silvestru Grosu, Marius Mihai Babici și Mihai Constantin Chirilă.

Cercetările penale au stabilit că inculpatul Grosu Silvestru, în calitate de administrator a SC S. SRL, a ridicat de la Inspectoratul de Regim Silvic și Vânătoare Suceava la data de 26.09.2008, acord de ridicare și utilizare a documentelor cu regim special. În baza acestui acord, la data de 01.10.2008, SC S. SRL a achiziționat un bloc de avize de însoțire primar pentru transportul de lemn rotund, un bloc de avize secundare pentru transportul de cherestea, precum și un registru de evidență a masei lemnoase. Societatea a deținut și atestat a capacității de exploatare cu valabilitate 2 ani.

like-facebookLa data de 01.10.2008 a intrat în vigoare HG 996/2008, care a instituit obligația efectuării raportării lunare a activității desfășurate, respectiv achiziții, exploatări forestiere, vânzări, avize de însoțire primite și avize de însoțire emise. SC S. SRL, nu a efectuat nici o raportare în SUMAL și nu și-a reînnoit acordul de ridicare și utilizare a documentelor cu regim special.

În cadrul cercetărilor efectuate au fost identificate documente emise în numele SC S. SRL administrate de inculpatul Grosu Silvestru, la agenți economici de pe raza județului Suceava.

În perioada 2009 — 2010, inculpatul Grosu Silvestru a procurat și a pus la dispoziția unor agenți economici din județul Suceava ‘în alb’ sau ‘completate personal’, un nr. de 224 avize de însoțire, dintre care, un număr de 181 avize de însoțire primare pentru o cantitate totală de 8304,02 mc lemn rotund rășinoase și un număr de 42 avize de însoțire secundare pentru o cantitate totală de 905,815 mc cherestea rășinoase. În acest scop au fost utilizate avize de însoțire în care a fost consemnat la emitent SC S. SRL, dar care nu aparțineau legal firmei emitente, fiind distribuite de Imprimeria Națională altor agenți economici. Pe aceste avize de însoțire a fost consemnat ca proveniență a masei lemnoase registrul de evidență a materialelor lemnoase deținut de SC S. SRL.

În urma verificărilor efectuate, a rezultat că SC S. SRL, nu a desfășurat activitate de exploatare forestieră ulterior anului 2008. Societatea a efectuat activitatea de exploatare forestieră în cursul anului 2008 finalizată la sfârșitul anului fără stoc rămas de masă lemnoasă.

Aferent avizelor de însoțire material lemnos ce apar emise în numele SC S. SRL, în contabilitatea agenților economici au fost înregistrate facturi fiscale și chitanțe, plata fiind figurată doar în numerar.

În acest scop, contrar prev. art. 5 din OG nr. 15/1996 — pentru întărirea disciplinei financiare și evitarea evaziunii fiscale precum și dispozițiile art. 155 din Codul fiscal din 2003 care precizează că pentru fiecare livrare se emite o factură, fiecare aviz de însoțire ce ilustra practic o livrare, a fost artificial despărțit în mai multe relații comerciale fiind emise astfel mai multe facturi fiscale și chitanțe cu scopul încadrării sumelor consemnate sub plafonul de 5000 lei zilnic permis de lege și a ilustrării astfel a efectuării plăților în numerar.

Documentele emise de SC S. SRL au fost completate personal de către inculpatul Grosu Silvestru.

Prin consemnarea fictivă de livrări de material lemnos către societățile comerciale beneficiare, precum și înmânarea de avize în alb, formulare de facturi și chitanțe, toate ștampilate în numele SC S. SRL, inculpatul Grosu Silvestru a avut cunoștință că acestea urmau a fi folosite în vederea ilustrării în contabilitate de cheltuieli nereale în vederea săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Săvârșirea acestei fapte de către administratorii societăților comerciale nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi avut la îndemână seturi de avize de însoțire, facturi fiscale și chitanțe. Numărul de facturi și chitanțe a fost dat în număr mai mare decât cel al avizelor de însoțire, tocmai pentru a se putea fragmenta o așa zisă livrare în mai multe facturi și chitanțe, cu scopul ilustrării cheltuielilor efectuate în numerar. În mod contrar, plata ar fi trebuit efectuată prin virament bancar, aspect care ar fi ridicat dificultăți în disimularea operațiunii comerciale.

Astfel s-a stabilit că în perioada noiembrie 2009 — iulie 2010 inculpatul Grosu Silvestru a pus la dispoziția unor agenți economici avize de însoțire care nu aparțineau legal SC S. SRL, pe care, fie că a consemnat livrări fictive, fie doar a fost aplicată una din cele două ștampile identificate ca fiind utilizate de către inculpatul Grosu Silvestru. De asemenea, a pus la dispoziție și seturi de facturi și chitanțe, de asemenea ștampilate în numele SC S SRL, pentru a fi folosite în vederea ilustrării în contabilitate de cheltuieli nereale în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate statului.

În acest mod, inculpatul Grosu Silvestru l-a ajutat pe inculpatul BABICI MIHAI-MARIUS administrator a SC E. M.B.M. SRL, să înregistreze în contabilitatea SC E M.B.M. SRL, în perioada februarie 2010 — iulie 2010, cheltuieli nereale în valoare totală de 287.583 lei privind achiziționarea cantității de 1.696,38 metri cubi lemn rotund rășinoase de la SC S. SRL, fără a primi și transporta și materialul lemnos consemnat pe cele 8 avize de însoțire ce apar emise de SC S. SRL, și care nu aparțineau legal emitentului consemnat, modalitate prin care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale și a prejudiciat bugetului de stat cu sumă de 100.654,28 lei, constând din 46.011,28 lei impozit pe profit și 54.641 lei TVA, din care Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Suceava a recuperat suma de 71.717 lei.

În același mod, folosindu-se de avizele de însoțire ce apar emise de SC S. SRL, inculpatul CHIRILĂ CONSTANTIN MIHAI administrator a I.I. C.C.M în perioada noiembrie 2009 — aprilie 2010 a înregistrat în contabilitatea întreprinderii individuale cheltuieli nereale în valoare de 173.846,9 lei privind achiziționarea cantității de 353,3 metri cubi lemn lucru rășinoase și 279,12 metri cubi cherestea rășinoase, fără a primi efectiv și materialul lemnos consemnat pe cele 17 avize de însoțire ce apar emise de SC S. SRL și care nu aparțineau legal emitentului, modalitate prin care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale și a prejudiciat bugetului de stat cu sumă de 27.815 lei, reprezentând impozit pe profit, din care Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Suceava a recuperat suma de 1.370 lei.

Prin ordonanță s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Chirilă Constantin Mihai, respectiv o locuință în suprafață de 63 mp cu o valoare de impozitare de 31.080 lei și anexe gospodărești în suprafață de 70 mp cu o valoare de impozitare de 6930 lei, până la concurența sumei de 26.445 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*