Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Veste bună pentru mămici de 8 martie. Deputații le dau indemnizații mai mari, cadou de ziua lor

mamma-300x300Comisia de Munca a Camerei Deputatilor a adoptat o serie de modificari importante la legislatia privind acordarea indemnizatiei de crestere a copiilor. Astfel deputatii aduc o serie de vesti bune viitoarelor mamici – mai multe vor putea obtine indemnizatie, iar aceasta va fi mai mare si nu va mai avea un plafon maxim, potrivit stiripesurse.ro.

like-facebookPrincipala modificare adusa legislatiei vizeaza cuantumul indemnizatiei. Acesta va fi calculat astfel:

– 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani;

– nu poate fi mai mic de de 85% dinsalariul minim brut pe tara garantat;

– nu mai exista un prag maxim pentru aceasta indemnizatie, putand fi oricat de mare in functie de salariu.

De asemenea mamele nu vor trebui sa mai aleaga intre un concediu de crestere a copilului de un an sau de doi ani si vor putea sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului in acelasi cuantum pe toata perioada concediului.

Mai mult decat atat, daca se vor intoarce la munca in perioada in care ar putea sta in concediu de crestere a copilului, ele vor primi un stimulent de insertie de 50% din indemnizatia minima garantata, adica de 50% din salariul minim brut.

Totodata mamele care vor avea gemeni, tripleti sau chiar mai multi copii dintr-o sarcina vor primi o indemnizatie mai mare cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plat, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina multipla.

Nu in ultimul rand, mai multe mame vor putea beneficia de indemnizatie, pentru ca acestea nu vor mai fi nevoite sa fi lucrat 12 luni consecutive inainte de nastere. Potrivit noii propuneri “persoanele care in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de 12 venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului” pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu disabilitati.

Mentionam ca aceste prevederi legale nu se aplica doar mamelor, oricare dintre parinti pot opta pentru concediul de crestere a copilului.

Legea a primit raport favorabil si urmeaza sa fie dezbatuta si votata de Camera Deputatilor.

Ministrul Muncii, prezent la dezbaterile Comisiei, nu a fost de acord cu eliminarea pragului maxim al indemnizatiei, dorind ca acesta sa fie mentinut la 3400 de lei. Totodata ministrul a subliniat ca pentru obtinerea indemnizatiei, potrivit noilor propuneri legislative, va fi nevoie de mult mai multe acte si procesul va fi mai dificil.

Legea este prevazuta sa intre in aplicare la 1 iulie 2016.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*